ALU
0

Projekt "All Inclusive Sarajevo"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Prezentacija prototipova nastalih na radionioci All Incuslive bit će upriličena u petak u galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Ciljevi projekta All Inclusive su da se, kroz inkluzivni proces dizajnerskog rada, saradnjom između profesionalnih dizajnera i njihovih partnera s posebnim potrebama, osmisle i realiziraju prototipovi i kolekcije savremenih dizajnerskih proizvoda, koji bi uz univerzalnu primjenu bili pristupačni i osobama s posebnim potrebama, a obogatili bi proizvodne programe odgovarajućih proizvođača.

Zamisao o ovom projektu potekla je od sarajevskih dizajnera iz udruženja Kulturanti, a prihvaćena je u poznatom londonskom Centru Helen Hamlyn za inkluzivni dizajn pri Kraljevskoj akademiji, koji slične radionice ima širom svijeta.

Radionica All Inclusive Sarajevo počela je 25. maja i završava se 29. maja.

Lokalni partneri i učesnici radionice su firme koje zapošljavaju osobe s posebnim potrebama Librag, Udruženje gluhih i nagluhih Kantona Sarajevo, Pismolik i Centar za samopouzdanje, te Akademija likovnih umjetnosti, Univerzitet u Sarajevu, Udruženje slijepih Kantona Sarajevo, Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Kantona Sarajevo i Kulturni front iz Beograda.