"Ulica pod opsadom"
0

VIDEO / Projekcija serije o stanovnicima ulice Musa Ćazim Ćatić

Klix.ba
Detalj iz serije "Ulica pod opsadom"
Detalj iz serije "Ulica pod opsadom"
Program šestog dana Sarajevo Film Festivala je, u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, posvećen ljudskim pravima.

Osim filmova i drugih aktivnosti bile su organizirane prezentacije knjiga, paneli i izložbe, a cjelodnevni program završit će večeras projekcijom dokumentarnih filmova u ulici Muse Ćazima Ćatića (bivša Hajduk Veljkova).

Publika će moći pogledati dokumentarne filmove "Palio sam noge" i "Djeca kao i svaka druga" Pjera Žalice, koji svjedoče o ratnoj svakodnevnici u Sarajevu.

Bit će prikazane i dvominutne epizode serije "Ulica pod opsadom", koje su tokom rata svakodnevno emitirane na BBC-u prije dnevnika. Ove kratke videopriče realizirala je sarajevska producentska kuća SAGA u koprodukciji sa producentskim kućama Pint du Jour i BBC 2.

"Ulica pod opsadom" bilježi svakodnevnicu stanovnika sarajevske ulice Hajduk Veljkove, koja danas nosi ime Muse Ćazima Ćatića, a koja je bila izložena snajperskoj paljbi. Stanovnici ove ulice su, poput ostalih Sarajlija, u to vrijeme, nastojali preživjeti teška vremena, a pri tome ostati ljudi.

Autori filma su Ademir Kenović i Patrice Barrat, a produkciju potpisuju Ismet Nuno Arnautalić i Ademir Kenović.

STREET UNDER THE SIEGE from Ismet Arnautalic on Vimeo.