Dan ljudskih prava
0

Projekcija filma "Najveće tišina"

FENA
Povodom obilježavanja Dana ljudskih prava Udruženje Pravo ljudski, Centar za interdisciplinarne postdiplomske studije (CIPS), ACIPS i Centar za ljudska prava organizuju projekciju filma "Najveća tišina: Silovanje u Kongu" autorice Lisa Jackson.

Ovom prilikom će biti predstavljena i izložba fotografija koja je nastala tokom 2008. i 2009. godine u okviru projekta Zumiraj prava kojeg implementira Udruženje Pravo ljudski.

Autorice i autori fotografija su mladi iz cijele Bosne i Hercegovine, a izložba predstavlja percepciju mladih ljudi o sistemu, zaštiti i kršenju ljudskih prava.

Film "Najveća tišina: Silovanje u Kongu“ nagrađen je specijalnom nagradom žirija na prošlogodišnjem Sundance filmskom festivalu.

Film je priča o silovanim ženama Demokratske Republike Kongo, njihovim traumama i svakodnevnicom u kojoj su izložene strahu i torturama kako “svoje” vojske tako i brutalnom nasilju neprijateljskih vojnika.

Autorica Lisa F. Jackson svojim je filmom angažirano i hrabro istražila temu koju šutnju o istini čini još dramatičnijom, strašnijom i okrutnijom. Film je titlovan na b/h/s jezike. Nakon filma uslijedit će diskusija.