Kultura
0

Projekat "Sarajevo grad filma" prezentiran na Berlinaleu

Sarajevo-x.com
Predstavnici Fondacije za kinematografiju FBiH i Sarajevo Film Festivala predstavili su na Berlinale Talent Campusu Internacionalnog filmskog festivala u Berlinu u srijedu novi projekat - "Sarajevo grad filma".

Na prezentaciji koja je održana u Hebbel am Ufer teatru u Berlinu, u prisustvu više od tri stotine mladih talenata, učesnika Berlinale Talent Campusa, gostiju Berlinalea, te akreditovanih predstavnika medija, pozdravne riječi uputila je Dorothee Wenner, direktorica Berlinale Talent Campusa, a o značaju i ciljevima projekta Sarajevo grad filma govorili su Srebren Dizdar, predsjednik Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju FBiH i Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Prisutnima se obratio i Frank Albers iz Robert Bosch Stiftunga, jednog od partnera Berlinale Talent Campusa.

Projekat Sarajevo grad filma pokrenut je na inicijativu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva kulture i sporta. Cilj projekta je da omogući mladima talentovanim filmskim stvaraocima, da pokažu svoje znanje i iskustvo stečeno na Sarajevo Talent Campusu kroz realizaciju konkretnog filmskog projekta. "Sarajevo grad filma" omogućit će im snimanje niskobudžetnih kratkih filmova (igranih, dokumentarnih ili animiranih) o temama vezanim za grad Sarajevo, koji će se i snimati u Sarajevu u toku proljeća.

Na ovaj način "Sarajevo grad filma" ojačat će Sarajevo Talent Campus i kreirati produktivan dugoročni projekat sa sistemski raspoređenim aktivnostima tokom cijele godine, te sam grad promovirati kao kreativni centar regiona i centralno mjesto susreta mladih regionalnih umjetnika.