Otvorena izložba i uručene nagrade
94

Projekat "Moja slika Sarajeva" donio pozitivnu energiju

FENA
Dobitnici prve tri nagrade (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba) (Foto: D. S./Klix.ba)
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Izložba fotografija "Moja slika Sarajeva" otvorena je večeras u Galeriji "Boris Smoje" u okviru obilježavanja Dana Grada.

U izložbenom prostoru su najbolje fotografije pristigle na istoimeni foto konkursa otvoren početkom jula prošle godine, a na otvaranju su proglašeni autori triju najuspješnijih - Senka Mušić, prvonagrađena, Lejla Ahmetspahić, druga nagrada, te Aleksandar Knežević, autor trećenagrađenog fotosa.

Oni su kao ukupni pobjednici konkursa dobili vrijedne fotoaparate.

Nagrađen je i Dženan Čengić za martovski ciklus u ovom projektu u kojem je dosad dodijeljeno devet mjesečnih nagrada.

"Moja slika Sarajeva" je projekt pokrenut iz Fondacije Sarajevo Navigator i firme Input d.o.o. Cilj je prezentirati sliku Sarajeva viđenu očima građana i posjetitelja.

Izložba svjedoči da su na konkurs pristigli ne samo fotosi sugrađana već i posjetilaca iz Italije i Rumunije te drugih gradova Bosne i Hercegovine.

Na konkurs se sa 4.429 fotografija javilo 1.320 autora. Prevashodni cilj projekta je da ponudi lijepu sliku o Sarajevu radi afirmacije grada kao turističke destinacije.

Dogradonačelnik Miroslav Živanović kazao je na otvaranju izložbe koja će trajati deset dana da je projekt "Moja slika Sarajeva" proizveo posebnu pozitivnu energiju, pomoći će promociji grada, okupio je zaljubljenike u umjetničku fotografiju i pokrenuo jedan broj ljudi da se intenzivnije bave tom djelatnošću.

Namjere su da projekt bude proširen, konkursom tipa "Moja slika Bosne i Hercegovine", rečeno je na otvaranju.

Najuspješnije fotografije objavljene su na www.mojaslikasarajeva.net na facebook grupi, na stranicama mjesečnog gradskog vodiča Sarajevo Navigator, kao i na portalu www.klix.ba.

Realizaciju projekta podržali su: USAID - SIDA Firma Project, Grad Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Olympus BH d.o.o, RSG 1 Sarajevo i www.klix.ba.