Kultura
0

Program prvog Sarajevo Talent Campusa na SFF-u

FENA
Sarajevo film festival objavio je danas program 1. Sarajevo Talent Campusa, koji će se u okviru festivalskog programa održati od 20 do 25. augusta. Mladi autori i filmski profesionalci će kroz radionice, diskusije i predavanja steći dodatna znanja, ali i uspostaviti kontakte koji će im pomoći u karijeri.

Tim Sarajevo Talent Campusa priredio je raznolik i dinamičan program aktivnosti koji će odgovarati karakterima i interesima učesnika, mladih talenata i predavača.

Tako će radionice za reditelje voditi Pjer Žalica i Ademir Kenović, te Danis Tanović. Propitivat će mogućnosti realizacije autorskih djela u krajnje jednostavnim, "siromašnim" produkcionima uslovima, te načine na koji film izrasta iz svoje priče.

Radionice za producente vodit će Čedomir Kolar i Cat Villiers, a razmatrat će pitanja o tome kako lokalno pretvoriti u univerzalno, o pozitivnim i negativnim stranama koprodukcija, kao i o problemu razvoja projekta i finansijskom riziku kojem se izlažu.

Radionice za glumce, gdje će se govoriti o oslobađanju kreativnosti, izgradnji filmskog profesionalizma, mogućnostima prilagođavanja drugim kulturama i jezicima, pripremi glumca za proces castinga i sličnim pitanjima, vodit će Leon Lučev i Jasmila Žbanić.

"Moj agent i ja" naziv je predavanja koje će biti organizirano sa agenticom za glumce Victorijom Belfrage. Ona će održati i radionicu "Savršeni showreel", a Juliette Binoche bit će voditeljica radionice pod nazivom "Kamera kao partner".

Program predavanja Talent Campusa podijeljen je na predavanja prilagođena svakoj od pojedinačnih grupa, te predavanja kojima prisustvuju svi talenti zajedno.

Howard Feinstein vodit će intervju sa Alexanderom Payneom i Steveom Buscemijem, a intervju sa Juliette Binoche vodit će Dan i Edna Fainaru (Screen International).

U okviru specijaliziranih predavanja bit će održano predavanje za reditelje, gdje će predavači biti Terry George, Dušan Makavejev, Ognjen Sviličić i Srdan Golubović, Franz Rodenkirchen, Susan Korda, Philippe Bober, Viktoria Petranyi, Danijel Hočevar, Daniel Burlac i Jelena Mitrović.

Mladi umjetnici imat će priliku da učestvuju i na različitim panel diskusijama koje će biti organizirane u sklopu Talent Campusa. Tako će jedna od diskusija ugostiti šest redatelja koji su snimali filmove u zemljama u kojima genocid, etničko ćišćenje i okupacije predstavljaju ili su ne tako davno predstavljali, svakodnevnu pojavu. To su Michael Tucker, Shai Carmeli Pollak, Annie Sundberg, Jasmila Žbanić, Pjer Žalica i Lee Isaac Chung, a voditelj i moderator će biti Howard Feinstein.

Bit će održana i diskusija "Film i promjene" pod pokroviteljstvom UNICEF-a, a okupit će i UNICEF-ove stučnjake, redatelje i video aktiviste kao što su John Budd, James Longley, Dalibor Matanić, Boro Kontić i Magdalena Petrović, koji će sa učesnicima podijeliti mišljenja o snazi filma kao sredstva podizanja svijesti o kontroverznim, ali društveno značajnim pitanjima.

Namjera Talent Campusa također je i uvođenje u dešavanja na Festivalu svojih učesnika i mladih filmskih radnika, ne samo u pogledu uključivanja u poslovni segment SFF-a, poznatijeg kao koprodukcijski market CineLink, već i upoznvanja sa drugom stranom SFF-a, popularnim programom dodatnih festivalskih dešavanja i zabava.