Počinje 30. oktobra
32

Program 16. Jazz Fest Sarajevo obećava odličan festival

Klix.ba
Šesnaesti međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2012 bit će održan od 30. oktobra do 4. novembra, a ponudit će izvrstan i raznovrstan program na tri festivalske scene, saopćili su organizatori.

Ako je suditi po projektima i umjetnicima koji će biti predstavljeni tokom šest festivalskih dana, Jazz Fest i ove godine nudi koncerte različitih muzičkih stilova te će svi ljubitelji muzike moći pronaći koncert za sebe.

Festival će 30. oktobra na sceni Bosanskog kulturnog centra otvoriti Taksim Trio, ansambl virtuoznih turskih umjetnika Husnua Senlendiricija, Ismaila Tuncbileka i Aytaca Dogana, a u narednim danima na istoj sceni nastupit će i senzacionalna brazilska pjevačica i gitaristica Badi Assad, te američki trio The Bad Plus kojeg muzička kritika naziva “akustičnim jazz triom budućnosti”.

Milesu Davisu posvećen je 1. novembar, treći dan festivala, kada će biti predstavljen projekat nastao u povodu 20. obljetnice smrti jednog od najvećih umjetnika jazza.

Ansambl Miles Smiles čine muzičari koji su svirali i snimali sa Milesom, redom vrhunski umjetnici: trubač Wallace Roney, saksofonista Rick Margitza, gitarista Larry Coryell, orguljaš Joey DeFrancesco, basista Darryl Jones i bubnjar Omar Hakim.

Na Jazz Festu ćemo uživati i u muzici još jednog velikog kompozitora, italijanskog autora filmske muzike Nina Rote, čiji će repertoar izvesti ansambl La Strada Quintet znamenitog francuskog akordioniste Richarda Galliana. Također u BKC-u u subotu 3. novembra koncert će održati očaravajući vokalista i svirač ouda iz Tunisa Dhafer Youssef koji će sa novim međunarodnim akustičnim ansamblom predstaviti svoj aktuelni projekat Abu Nawas Rhapsody.

Na drugoj festivalskoj sceni, u Pozorištu mladih, 16. Jazz Fest Sarajevo će ugostiti grupu nizozemskog saksofoniste Yurija Honinga Wired Paradise, švicarsku avangardnu pjevačicu i multiinstrumentalistkinju Eriku Stucky te norveškog bubnjara Paola Vinaccia koji će premijerno nastupiti sa norveškim i bh. muzičarima.

Od domaćih muzičara premijeran nastup imat će Arkul Orchestra koji donosi sefardske pjesme u izvedbi šestočlanog ansambla iz Mostara, Sarajeva, Tuzle i Prijedora. Na istoj sceni nastupit će i Bojan Zulfikarpašić, francuski pijanista bosanskohercegovačkog porijekla, rođen u Beogradu. Zulfikarpašić je najznačajniji savremeni jazz umjetnik sa područja Zapadnog Balkana i jedan od umjetnika čiju karijeru Jazz Fest redovito prati. Ovaj genijalni pijanista je tekuću godinu obilježio novim albumom i titulom jazz umjetnika godine u Francuskoj što je i povod njegovom koncertu u okviru 16. Jazz Festa.

Iz direkcije Jazz Festa posjetiocima uz vrhunske umjetnike koje će predstaviti, obećavaju tradicionalno besprijekornu organizaciju i produkciju kojoj ovaj festival posvećuje veliku pažnju. U narednim danima bit će objavljen i program klupske scene Late Nite Stage koji će biti organiziran svaku večer nakon završetka koncerata u BKC-u i Pozorištu mladih.

Jazz Fest ni ove godine nije zaboravio najmlađe posjetitelje festivala kojima će, kao i prethodnih godina, biti posvećen posljednji festivalski dan. U nedjelju 4. novembra koncert i radionica za djecu školskog i predškolskog uzrasta privući će i ove godine brojnu publiku.

Više informacija na www.jazzfest.ba.