Kultura
3

Proglašeni pobjednici Red Bull Stripoteke

Klix.ba
Red Bull Stripoteka (ili "prvi demokratski strip izbori") došla je do svog finala: u nedjelju, 15. jula, online glasačka mjesta su zatvorena i počelo se sa prebrojavanjem glasova kako bi se utvrdio dobitnik Nagrade publike.

U međuvremenu je na vijećanje zasjeo i Visoki savjet strip mudraca koji su činili Almir Šehalić, Adnadin Jašarević i Emir Pašanović (poznati i kao “stručni žiri”), te nakon dugog i učenog vijećanja donio svoju odluku o pobjednicima Red Bull Stripoteke.

Svoju odluku žiri je saopštio u utorak, 17. jula, na svečanoj ceremoniji proglašenja pobjednika u art kinu Kriterion.

  1. mjesto osvojio je Mirza Latifović

  2.      mjesto osvojili su Damir Ruvić i Esmir Prlja
    
  3.        mjesto osvojila je Sara Lerota
    

Oni su osvojili i VIP ulaznice za 10. Međunarodni salon stripa u Beogradu, od 27. do 30. septembra (svi troškovi uključeni: put, smještaj, VIP ulaznice + prilika za susret sa velikim strip autorima i izdavačima na zajedničkom ručku)

Nakon prebrojavanje glasova publike došli smo i do imena dobitnika Nagrade publike a to je, sa 821 lajkova, Alen Ibrelić. On je kao nagradu dobio godišnju pretplatu na četiri strip izdanja izdavačke kuće Agarthi Comics po sopstvenom izboru. Za osam najboljih strip autora, koji su prošli preselekciju, predviđena je mogućnost objavljivanja u prvoj bh. antologiji stripa Zbirka.

Brojni ljubitelji devete umjetnosti koji su se okupili na svečanoj dodjeli nagrada u Kriterionu imali su priliku da uživaju u izložbi svih prijavljenih radova i upoznaju autore istih.