KSC Skenderija
0

Pripreme za XXI Međunarodni sajam knjiga i X Bijenale knjige

FENA
Sa prošlogodišnjeg sajma
Sa prošlogodišnjeg sajma
Na sjednici Upravnog odbora za izdavače i knjižare BiH razmatrane su pripreme za predstojeći XXI Međunarodni sajama knjiga i učila i X Bijenale knjige koji će se održati od 22. do 27. aprila u KSC Skenderija, u suorganizaciji sa Sarajevskim Sajmom Skenderija, TDK Šahinpašić i Udruženje izdavača i knjižara BiH.

Kako je saopćeno danas iz Udruženja izdavača i knjižara, usvojen je prijedlog strukture za prezentaciju i promociju izdavačkih kuća i njihovih izdanja u periodu između dva sajma, razmatrana grafička rješenja za dizajn sajma, utvrđen prijedlog sajamskih nagrada i druga organizaciono-tehnička pitanja vezano za pripremu Sajma.

Upravni odbro je podržao razvoj Sajma knjiga i učila koji je prošle godine okupio više od 100.000 posjetilaca izrazivši uvjerenje organizatora da će, uprkos ekonomskoj krizi u zemlji i svijetu biti zadržan interes i izdavača, knjižara, bibliotekara i obrazovnih i kulturnih institucija za Sarajevski sajam.

To uvjerenje temelji sa na do sada prispjelim prijavama za sajam i za promociju novih djela na Sajmu.

Na sajmu će biti organizovano preko sedamdeset promocija u Bosanskoj kući, oragnizovat će se tri izložbe: The Lazarus Project, Autora pisca Aleksandra Hemona i fotografa Velibora Božovića, kao i različiti muzički i literarni projekt u sajamskim dvoranama i u gradu.

Potvrđeno je da će Sajam posjetiti brojni izdavači iz BiH i regije kao i da će se organizovati sastanak Međunarodnog komiteta Internacionalne Asocijacije izdavača i okrugli stolovi na temu "Freedom to publish in the Western Balkan States".

Među brojnim gostima očekuju se i ugledni autori iz svih oblasti stvaralaštva.

Na sastanku UIK-a predsjednik Ibrahim Spahić je ponovno pokrenuo pitanje internacionalizacije problema koji proizilaze iz opterećenja na izdavaštvo kroz PDV i kroz odsustvo brige nadležnih državnih institucija za knjigu i i njen plasman u zemlji i svijetu.

Naglašen je interes izdavača za učešće i u Kulturnom forumu BiH koji će se baviti implementacijom Strategije kulturne politike BiH usvojen u septembru 2008. od Vijeća ministara BiH.

Prihvaćena je i odluka o nastupu izdavača BiH u Frankturtu, Beogradu i Zagrebu u 2009. godini.

O neposrednim pripremama za Sajam javnost će biti obavještena i putem pres-konferencija koje će biti održane svakih sedam dana od 4. aprila do početka Sajma u Pres centru Sajma u Domu mladih KSC Skenderija.