Kultura
0

Pripreme za "Sarajevsku zimu“

Sarajevo-x.com
Ceremonija otvaranja XXIV Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima 2008“ pod nazivom "Barikade bez granica – '68. novi (vrli) svijet“ bit će održana na prostoru Željezničke stanice i Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

Izabran je kreativni tim koji će pripremiti režirane projekte na prostoru I, II i III perona, u prostoru čekaonica i na trgu ispred Željezničke stanice. Specijalni konsultant za ceremonije otvaranja i zatvaranja Festivala je bosanskohercegovački režiser Nedžad Begović.

Nakon umjetničkog programa Festival će otvoriti predsjedavajući Predsjedništva BiH gospodin Željko Komšić i član Evropskog parlamenta Daniel Cohn Bendit, zajedno sa predstavnicima pokrovitelja XXIV Internacionalnog festivala Sarajevo "Sarajevska zima“.

Direktor Festivala Ibrahim Spahić odabrao je selektore programa za predstojeći Festival. Selektor programa scenskih umjetnosti je glumac Dragan Jovičić, za vizuelne umjetnosti Nermina Zildžo, za književne programe književnik Mirsad Bećirbašić, za muzičke programe Sanja Raljević, za balet i savremeni ples Edina Papo, a za film Lejla Panjeta.

Selektori su preuzeli obavezu da pregledaju više od 250 prispjelih projekata iz 59 zemalja svijeta.

Početkom decembra na posebnoj konferenciji za štampu će biti predstavljen program Festivala pod nazivom "Barikade bez granica – '68. Novi (vrli) svijet“.