Kultura
70

Prikupljane 30 godina: Poštanske markice s motivima ZOI '84 u Olimpijskom muzeju

Piše: Adisa Pobrić
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Od Afganistana do Bolivije, od Vijetnama do državice Sao Tome i Principe, širom svijeta su 1983. i 1984. godine izdavane poštanske markice sa motivom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu. Godinama ih je prikupljao Taib Delić, a danas i svečano uručio Olimpijskom muzeju.

Delićeva privatna kolekcija sadrži markice iz 36 zemalja svijeta i u Olimpijskom muzeju je prva ove vrste. Crteži sportista, olimpijskog plamena, loga, planina i borilišta, ali i znamenitosti grada Sarajeva bude nostalgiju za slavnim vremenima kada je o našoj zemlji brujala planeta.

"Ova zbirka je pokazatelj važnosti Zimskih olimpijskih igara 1984. u svijetu i ima edukativni karakter za generacije koje dolaze", kazao je filatelist Delić, koji je široj javnosti poznat kao medicinski stručnjak. Istakao je da se svijet znatno promijenio u proteklih 31 godinu, tako da neke zemlje koje su izdavale ove markice, poput Čehoslovačke, SSSR-a, DDR-a, pa i SFRJ-a, više uopšte ne postoje.

Filatelist koji se ovim hobijem bavi već 40 godina za Klix.ba je kazao da je neke od markica iz zbirke sam kupovao na putovanjima, a druge dobijao.

"Veliki dio zbirke prikupio sam 1983. i 1984. godine, a sve ovo vrijeme poslije sam je dopunjavao. Motive nalazim u njegovanju i baštinjenju tradicije, a s obzirom na to da Olimpijski muzej nikada nije imao ovakvu kolekciju zadovoljstvo poklanjanja je moje", izjavio je Delić i poručio da je ovo odlična prilika za stvaranje pozitivne atmosfere uoči Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), koji treba biti održan 2017. godine u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Prisutni na današnjem uručenju dobili su i katalog navedenih markica, a donator vrijedne zbirke skrenuo je pažnju i na to da je, naprimjer, američke poštanske markice s motivom ZOI '84. dizajnirao veliki Robert Peak, slavni ilustrator, autor postera za filmove "Star Trek", "Superman", "Excalibur", "James Bond"...

U ime Olimpijskog komiteta BiH njegov predsjednik Marijan Kvesić rekao je da je Delić materijalom koji je vrijedno sakupljao sadržaj Olimpijskog muzeja učinio vrednijim. Direktor ovog muzeja Edin Numankadić Delića je nazvao glavnim entuzijastom zbog kojeg Muzej ima izuzetan sadržaj, ističući slogan: "Naše je samo ono što damo drugima".