17. maja u Sarajevu
0

Prikazivanje dokumentarnog filma "Staklenici budućnosti"

FENA
Dokumentarni film "Staklenici budućnosti“ njemačkog redatelja, novinara i stručnjaka za reformu u obrazovanju Reinharda Kahla, po prvi put sa titlom na bosanskom/hrvatskom/srpskom jeziku, bit će javno prikazan 17. maja na Goethe-Institutu u Sarajevu.

Film sa podnaslovom "Kako uspijevaju škole u Njemačkoj“ portretira 11 uspješnih škola u Njemačkoj koje su se usudile okrenuti leđa uobičajenoj, monotonoj nastavi i vjerovati novim, osvježavajućim i učinkovitim nastavnim metodama, te se upustiti u avanturu zvanu cjelodnevna škola.

Redatelj i producent Reinhard Kahl u svom filmu daje odgovore na pitanja kako je moguće da škole postanu mjesta življenja, da učenje ne opterećuje, nego bude zabavno, da se škola zaista smatra drugim domom, a razredna zajednica porodicom.

Kako je najavljeno iz Goethe-Instituta, nakon prikazivanja filma prisutni će moći moći diskutirati i postavljati pitanja reditelju Kahlu.

Očekuje se da će najvažnije i goruće pitanje biti kako bi se škole u BiH mogle promijeniti i dalje razvijati, te kako mogu dugoročno postati "Staklenicima budućnosti".