Sinoć u Zagrebu
0

Prikazani svi aspekti umjetnosti stećaka

FENA
"Materijal iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH izuzetno je dobro izložen i gotovo da nosi cijelu izložbu te su i delegaciji Muzeja dali važno mjesto u cijelom projektu", kazala je danas Feni stručnjakinja ovog muzeja Lidija Fekeža, nakon što je sinoć u Klovićevim dvorima u Zagrebu prisustvovala otvaranju reprezentativne izložbe "Stećci".

Fekeža izložbu ocjenjuje izuzetno lijepom i kompleksnom. Predstavljena su sva područja na kojima se rasprostiru ovi srednjovjekovni nadgrobni spomenici – od istoka Srbije, centralnog dijela BiH, Dalmatinske zagore na zapadu do Cetinjske krajine i područja oko Nikšića u Crnoj Gori.

"Prikazani su svi aspekti umjetnosti stećaka – i sitni i krupni materijal. Izložba je zaista jako dobra, a prati je izvrstan katalog koji potpisuju autori iz svih spomenutih područja", kazala je.

Zemaljski muzej BiH izložbu je upotpunio najboljim materijalom koji ima o stećcima ili je pronađen ispod stećaka. Tako se mogao vidjeti različit nakit, oružje, tekstilni i pisani materijal, kraljevski grbovi iz grobova u Arnautovićima, stvari iz groba kralja Tvrtka, mačevi nađeni ispod stećaka te jedan izuzetno važan pojas iz Travnika, odnosno Bile.

Izloženo je i nekoliko originalnih stećaka iz Dalmatinske zagore, dok oni iz BiH nisu mogli biti prevezeni do Zagreba zbog velikog rizika od oštećenja tokom transporta.

Postavka "Stećci" u Klovićevim dvorima bit će otvorena do 2. novembra.