Srebrena traka
0

Prikazani filmovi "Majka" i "Ženi me" posvećeni Srebrenici

FENA
Projekcijom filma Tamare Milošević iz Njemačke pod nazivom "Ženi me", sinoć je u Kulturnom centru Srebrenica otvoren Treći tradicionalni internacionalni film festival "Srebrena traka".

Ovaj film govori o sedamnestogodišnjoj Melihi Ćosić iz srebreničkog sela Blječeva. Tamara Milošević, autor i režiser filma, završila je studij filmske režije u Berlinu, a u Srebrenicu dolazi već tri godine.

"Prije dvije godine ovdje sam snimila dugometražni dokumentarni film koji nosi naziv "Samo da nisam odavdje" koji još nije imao filmsku premijeru. Film će biti prikazan za mjesec dana na festivalu u Lajpcigu u Njemačkoj. Uz pomoć njemačke televizije Dercait (Derzeit) snimljen je film "Ženi me", kazala je Milošević ističući da je do sada snimala filmove u Kubi, Njemačkoj i Vojvodini.

Nakon premijere filma "Ženi me" prikazan je i film Elmira Jukića "Majka“ također o temi Srebrenice. Ovaj film govori o srebreničkom genocidu, njegovim posljedicama i traganju srebreničkih majki za istinom i kostima svojih najmilijih ubijenih 1995. godine.

Film festival „Srebrena traka“ završit će se večeras projekcijom desetak dokumentarnih i 30 kratkih animiranih filmova.

"U zvaničnoj konkurenciji našli su se i filmovi Alema Sačaka, Ane Vilenice i Mihaela Kezele (Njemačka), te Habibe Bouhaaze iz Belgije, te još nekoliko filmova autora iz susjednih zemalja. U konkurenciji animiranih filmova prikazano je 34 ostvarenja autora iz BiH, Francuske, Italije, Mađarske, Amerike i Irana, kazao je Ljubiša Milovanović, član selektorskog žirija.

"Srebrenu traku“ organizovalo je Udruženje "Prijatelji Srebrenice" i omladinska organizacija Savjet mladih uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Holandije.