Kultura
0

Prikazan posljednji film Takmičarskog programa "Tilva Roš"

FENA
"Tilva Roš" naziv je srbijanskog filma reditelja i scenariste Nikole Ležaića čijom je današnjom svjetskom pres-premijerom u Narodnom pozorištu završeno predstavljanje Takmičarskog programa igranog filma 16. Sarajevo film festivala.

Glavne uloge tumače Marko Todorović, Stefan Đorđević i Dunja Kovačević, koji i u filmu imaju ista imena te "glume" sami sebe. Film prikazuje njihov život u malom srbijanskom gradu Boru, s nekada najvećim rudnikom bakra u Evropi, te njihovo ispunjavanje dana različitim idejama koje su često bazirane na samopovređivanju.

Reditelj Nikola Ležaić istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je amaterski film Todorovića i Đorđevića i njihove ekipe vidio još prije četiri godine te da je s oduševljenjem odlučio napraviti igrani film na osnovu njihovih snimaka.

"U tom su njihovom filmu radili niz 'akcija' koje su ostavljene i u ovom ostvarenju. Njihov sam materijal uvezao pričom koja nije postojala u stvarnosti, kao što je pridobijanje naklonosti mlade Jelene, dok su ostala dešavanja stvarna", kazao je on.

Također je ocijenio da njihove često opasne zabave ne vidi kao način autodestrukcije, već vida ispunjavanja vremena.

Todorović i Đorđević su naglasili da im cilj nije povređivanje, iako do njega nekada i dođe, već čisto "zezanje".

"Naša definicija života je čista zabava", kazali su.

Snimanje filma trajalo je pet sedmica.

Zvanična svjetska premijera ovog ostvarenja bit će održana večeras u Narodnom pozorištu u 20 sati.