Kultura
2

Prikazan grčki dokumentarac "Čistači"

FENA
U okviru takmičarskog programa - dokumentarni film 19. Sarajevo film festivala danas je u Multiplex Cinema Cityju prikazan film "Čistači" grčkog reditelja Konstantinosa Georgousisa koji progovara o netrpeljivosti članova i simpatizera stranke "Zlatna zora" prema negrcima.

Bila je ovo međunarodna premijera filma, a reditelj se nakon projekcije obratio publici naglasivši da film zapravo govori o neonacističkoj političkoj stranci koja se kandidirala na izborima.

  • S ovom partijom prvi put sam se susreo 1993. godine kada sam imao 13 godina jer sam vidio na televiziji da su oni došli u Sarajevo kako bi pomogli srpskoj strani te da su učestvovali u masakru u Srebrenici - kazao je reditelj Georgousis.

Dvije godine poslije ih je sreo na ulicama Grčke i vidio ih kako tuku ljude koji su kao imigranti došli u Grčku i to sa Balkana, iz afričkih i drugih zemalja.

Zato je kaže prošle godine kada je diplomirao u Londonu odlučio pristupiti im i napraviti film o njima i onome što rade iako sam pripada ljevičarskoj organizaciji koja se brine za prava imigranata.

Film doista sadrži nekoliko vrlo nacističkih izjava kao što su da sve negrke treba ubiti, da im se ne smije dati pravo glasa, da ih treba protjerati jer su prljavi i jedu pse te da ne bi bilo ni finansijske krize kada imigranata ne bi bilo.

Reditelj Georgousis smatra da je činjenica da je sedam posto Grka podržalo ovu partiju na proteklim izborima porazna i gora od same ekonomske krize koja je pogodila Grčku, dodajući da ova stranka nije proizvod krize kako neki mediji to interpretiraju.

Film međutim još nije prikazan u Grčkoj, a planirano je da projekcija bude upriličena 2. oktobra, ali uz policijsku zaštitu.

Fragmente dokumentarca vidjeli su i protagonisti tog filma, a reditelj Georgousis kaže da je vrh stranke najavio tužbu protiv njega, ali advokati stranke znaju da su prije snimanja potpisani ugovori o pristanku na snimanje.

Dokumentarac prati nekoliko članova stranke u njihovoj preizbornoj kampanji, a u jednom trenutku oni predizborne letke ne daju imigrantima. Nakon što su dobili sedam posto glasova prvi put su ušli u Parlament Grčke.

SFF