SFF - takmičarski program
0

Prikazan film "Šta je ljubav" rediteljice Ruth Mader

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
"Šta je ljubav" naziv je austrijskog filma rediteljice Ruth Mader koji je prikazan u nedjelju na press projekciji u Narodnom pozorištu, kao treće ostvarenje u okviru Takmičarskog programa igranog filma 18. Sarajevo film festivala (SFF).

Film prati priču nekoliko bračnih parova i njihov život, te način na koji pokušavaju održati ljubav, komunikaciju u međusobnom odnosu te vlastito zadovoljstvo u braku. To je ujedno i priča o ljubavi između roditelja i djece i niz drugih nivoa ljubavi koje život donosi kroz različite odnose.

Producentica filma Gabrielle Kranzelbinder istaknula je na današnjoj konferenciji za medije nakon projekcije filma da u nazivu filma nema upitnika zašto što on ne predstavlja pitanje, nego ujedno i odgovor.

"Zamisao filma je bila pokazati ljubav u svim mogućim oblicima. To nije samo ljubav između para, već u svim mogućim oblicima, što i jeste suština života", kazala je ona.

Ona također dodaje da film pokazuje i različite drame u odnosima između dvoje ljudi, što je stvarna situacija. Navodi da je film sniman prvobitno kao dokumentarno ostvarenje, te da su glumci snimali prema stvarnim životnim situacijama, a ne scenariju. Naglašava da je rediteljica provela određeno vrijeme sa svim glumcima, prije snimanja filma.

"Najdraže su mi scene razgovora između parova iz kojih se vidi koliko se oni bore za svoju ljubav i vezu i koliko se trude da uspostave komunikaciju i nauče slušati svog partnera", kazala je ona.

Montažerka Veronica Mossbock ističe da je film sniman 12 sedmica, te da su određene scene promijenjene u odnosu na prvobitniu verziju. Desetak scena nije ušlo u film. Ona je mišljenja da je film dobar način opisivanja austrijskog društva, ali da su mnoge scene o odnosima između dvoje ljudi primjenjive u svim društvima.

Film "Šta je ljubav" zvanično je na programu večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu.