Kultura
2

Prikazan film "Odumiranje" reditelja Miloša Pušića

FENA
U okviru programa Sarajevo Guests Presents ovogodišnjeg 19. Sarajevo Film Festivala večeras je u Multiplex Cinema Cityju prikazan srbijanski film "Odumiranje" režisera Miloša Pušića koji govori o vječitoj dilemi mladih otići ili ostati.

Nakon godina provedenih u Beogradu Janko, kojeg glumi Branislav Trifunović, se vraća kući u zabačeno selo te odlučuje prodati zemlju kako bi bolje sutra potražio u Švicarskoj.

Na toj zemlji međutim sahranjen je njegov otac zbog čega se njegova usamljena majka Milica, koju glumi Dara Džokić, protivi takvoj odluci, a u nastojanju da ga odgovori od te odluke pomaže joj Strahinja, kojeg igra Boris Isaković.

Kako je večeras nakon projekcije ovog emotivnog filma kazao režiser Pušić, film je rađen po scenariju Dušana Spasojevića koji je pisao scenarij i za dramsku predstavu u beogradskom pozorištu Atelje 212.

Odlučio je snimiti ovaj film jer se i sam pronašao u dilemi kao i glavni glumac ostati ili otići, upravo na toj ideji urađen je film koji između ostaloga govori o generacijskim razlikama između roditelja i djece, naslijeđu, ali progovara i o problemima odumiranja sela jer nasljednici odlaze u grad iako ih i tamo čekaju teškoće.

  • Umjetnost pa i film treba da progovara o važnim stvarima, ali i da bude aktuelan u vremenu u kojem živimo. Film govori i o ljudskoj sebičnosti. Većina nas pokušava živjeti samo svoj život i želi da ga učini boljim, ali treba da se osvijestimo i razmišljamo o drugima čineći njihove živote boljim da bi i naš život bio bolji - istaknuo je Pušić.

Glumac Isaković je kazao da se sedam godina pripremao za ovu ulogu igrajući istu ulogu u pozorišnoj predstavi, naglašavajući da su uvjeti za snimanje ovog filma na Zlatiboru bili izuzetni.

Trifunović, koji je i producent filma, naglašava da je od ideje do realizacije filma prošlo oko tri godine, ali da se film snimao šest sedmica uz budžet od oko 600.000 eura.

Značajnu ulogu u filmu ostvario je i bh. glumac Emir Hadžihafizbegović, igrajući Jankovog prijatelja. On je večeras istaknuo sjajnu saradnju s cijelom ekipom koja je radila na filmu, naglasivši da i ovaj film kao i druge umjetnosti traži smisao života.

Na kraju je podcrtao da ozbiljan umjetnost ne može biti vesela zbog čega su svi večerašnji gosti Sarajevo Film Festivala kazali da nisu mogli kriti emocije čak ni nakon prve montaže ovog filmskog ostvarenja.

Sniman na Zlatiboru film donosi prelijepe pejzaže, s mnogo kadrova livada i šuma koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

SFF