SFF
0

Prikazan film "Happy Go Lucky" Mikea Leigha

FENA
U Otvorenom kinu Metalac u ponedjeljak navečer prikazan je novi film britanskog režisera Mikea Leigha "Happy Go Lucky", koji se već peti put pojavljuje na SFF-u.

Sally Hawkins glumi Poppy, nesputanu slobodoumnu mladu nastavnicu koja unosi zarazni smijeh i osjećaj optimizma u svakoj situaciji u kojoj se zatekne, nudeći dirljivo, iskreno i duboko istraživanje jednog od najmisterioznijih i najteže ostvarivih ljudskih kvaliteta - sreće.

Priča počinje krađom njenog bicikla kojim svakodnevno putuje na posao. Ona, ipak, s entuzijazmom počinje pohađati časove vožnje s instruktorom Scottom (Eddie Marsan), koji posmatra život s krajnjim cinizmom i sušta je suprotnost Poppy. Dok napetost među njima raste iz sedmice u sedmicu, Poppy se suočava čak i s većim izazovima njenom optimističnom stavu: strogom instruktoricom flamenka, ogorčenom trudnom sestrom, čudnim beskućnikom i nasilnim učenikom u njenoj školi. Te situacije dovode u iskušenje njen optimizam i pozitivni životni stav.

Nakon projekcije filma, direktor SFF-a Mirsad Putrivatra s ponosom je po peti put predstavio sarajevskoj publici Mikea Leigha, koji je poručio publici da je gledala "sjajan film i sjajnog režisera, ali da istinski heroj ovog festivala stoji pokraj mene", aludirajući na Purivatru.