Kultura
0

Prikazan film "Control" Antona Corbijna

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
U nedjelju je na 13. SFF-u u Otvorenom kinu Heineken prikazan film "Control" Antona Corbijna, uglednog fotografa koji je snimao bendove kao što su U2, REM, te videospotove za bendove kao što su Nirvana ("Heart Shaped Box"), Metallica ("Hero of the Day") i Depeche Mode, ali je Control" njegov prvi igrani film.

Control je priča o jednoj od najtragičnijih ličnosti rock muzike, Ianu Curtisu, lideru i vokalu benda Joy Division, koji je obilježio muziku kasnih 70-ih i ranih 80-ih. Ian Curtis izvršio je samoubistvo u 23. godini života.

Film je nastao na osnovu biografske knjige udovice Iana Curtisa, Deborah Curtis, i potpuno realistično prikazuje život slavnog rokera, naglašavajući tu realističnu dimenziju crno-bijelom tehnikom u kojoj je sniman.

Ambicije Iana Curtisa prevazilaze ono što nudi život u malom gradu u Engleskoj u sedamdesetim. U želji da živi kao i njegovi muzički idoli, kao što su David Bowie i Iggy Pop, priključuje se jednom bendu i njegove muzičke ambicije se ostvaruju. Uskoro ga, pak, svakodnevni strahovi i emocije, koji vode njegovu muziku, polako počinju izjedati. Mlad se oženio i ima kćerku, ali ga od porodice odvlače nova ljubav i sve veća očekivanja benda. Opterećenje mu se počinje odražavati na zdravlje. Epilepsija samo doprinosi osjećaju krivice i depresiji, i očaj je sve veći. Ian polako pada pod teretom koji nosi i njegova izmučena duša ga polako uništava.

U ulozi Iana Curtisa sjajno se snašao Sam Riley, relativno novo ime u svijetu filma, a njegovu suprugu Deborah glumi jedna od najpoznatijih britanskih glumica Samantha Morton.

Nakon projekcije filma, prisutnima se obratio i sam reditelj Corbijn koji je rekao da ga je muzika Yoy Divisiona ranih 80-ih godina dovela iz Holandije u Englesku, gdje i sada živi. Govoreći o filmu, Corbijn je rekao kako nije snimao priču iz prošlosti iz nostalgije za tim vremenima nego kao univerzalnu priču koja je uvijek aktuelna.

Uz Corbijna u Sarajevo su došli i glavni glumci filma Sam Riley i Alexandra Maria Lara.