Kultura
0

Prikazan film "Adrienn Pal" mađarske rediteljice Agnes Kocsis

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
Film "Adrienn Pal" mađarske rediteljice Agnes Kocsis prikazan je danas na pres- projekciji u Narodnom pozorištu kao šesti film Takmičarskog programa za igrani film 16. Sarajevo film festivala (SFF), zabilježivši tom projekcijom regionalnu premijeru.

Glavnu ulogu tumači Eva Gabor, a uz nju su na platnu i Istvan Znamenak, Akos Horvath, Lia Pokorny te Izabella Hegyi. Film je rađen u koprodukciji Mađarske, Holandije, Austrije i Francuske.

Priča je to o punačkoj, otuđenoj medicinskoj sestri koja ne može odoljeti hrani, a radeći na odjelu za terminalne pacijente život joj je ispunjen smrću. Jednog dana kreće na put ispunjen paradoksima da bi pronašla davno izgubljenog prijatelja iz djetinjstva.

Rediteljica Agnes Kocsis istaknula je na konferenciji za medije po završetku projekcije da njen film ne govori samo o mračnoj strani života, već je u njega uneseno dosta humora, ali i određena vrsta ironije i distance u odnosu na određena životna pitanja.

Komentirajući represiju u životima ljudi, ona ju je nazvala općeprisutnom u svim krajevima svijeta.

"Kada smo odrastali, uvijek smo htjeli da saznajemo nove stvari, ali mislim da se tu ujedno provlači ugrožavanje slobode. Odrastajući, sve je manje slobode u našim životima, a većina stvari postaje represivna", kazala je.

Govoreći o tehničkoj strani snimanja, potcrtala je da je za nju cijeli film vizualizacija te da uvijek pravi priču u kojoj su nezaobilazni faktori kompozicija, boje, kostimi i scenografija.

Glavna glumica Eva Gabor, kojoj je ovo prvo pojavljivanje na filmu i nije profesionalna glumica, smatra da lik Piroske apsolutno predstavlja nju, ali je ujedno i potpuno različita karakterom.

"Mislim da sam puno sretnija i zabavnija od nje, ali sam jednako osjetljiva koliko i ona. Njen je problem vrlo stvaran - problem krupnih žena, i on postoji svuda u svijetu, te nije simptomatičan za samo jednu zemlju. O toj se temi ne govori dovoljno niti se govori na pravi način. Taj je problem puno dublji i unutrašnji", kazala je ona.

Podvukla je da se osjećala puno snažnijom nakon snimanja filma, jer je tokom rada shvatila da može da uradi sve što želi.

Glavnu glumicu za ovaj film ekipa je tražila pune tri godine, obilazeći cijelu Mađarsku te razgovarajući s nekoliko stotina žena.

Jedan od scenarista Andrea Roberti naglašava da lik žene u ovom filmu prikazuje njen svijet, ali je ujedno i vrsta metafore na ugnjetavačko društvo.

Film je na zvaničnom programu večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu.