Kultura
0

Prikazan debitantski igrani film rediteljice Ines Tanović "Naša svakodnevna priča"

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Naša svakodnevna priča" rediteljice Ines Tanović naziv je šestog ostvarenja prikazanog na press projekciji u Narodnom pozorištu u okviru Takmičarskog programa igranog filma 21. Sarajevo Film Festivala.

Riječ je o debitantskom igranom ostvarenju ove rediteljice u kojem je fokus stavljen na jednu sarajevsku porodicu srednje klase, prateći komunikaciju unutar njenih članova i njihove životne puteve dvadeset godina nakon rata.

Izvrsne uloge su, među ostalima, ostvarili Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Uliks Fehmiu, Maja Izetbegović te Vedrana Seksan.

Ines Tanović je na konferenciji za medije nakon projekcije istaknula da se jugoslovenski film uglavnom bavio socijalnom kategorijom društva, dok se ona odlučila za ono što najbolje poznaje - prosječnu porodicu srednje klase, porodicu intelektualaca, naglašavajući da je želila ispričati kako takva porodica živi danas.

  • Željela sam pokazati kako je takva porodica danas zaglavljena u vremenu, ni tamo ni ovamo, jer mislim da rat još nije završio te da mnoge generacije teško mogu da idu naprijed, posebno ljudi u 40-im godinama koji su prestari da počnu nešto novo ili odu negdje započeti novi život - kazala je ona.

Podvlači da je riječ o autobiografskoj priči na određeni način, jer je puno detalja zasnovano na njenom životu i odrastanju. Zbog toga, smatra ona, mnogi mogu se da se prepoznaju u filmu, jer veliki broj dijaloga nije izmišljala..

  • Ovo je jednostavna, ali univerzalna priča jer govori o porodici koja se raspada, a u njoj ima i dosta bosanskog mentaliteta i humora - navela je ona.

Emir Hadžihafizbegović smatra da je ovo još jedan celuloidni odgovor na dehumanizirani holivudski film, koji već deset godina uzima prime time u svjetskim cinestarima.

  • Radili smo ovaj film protiv zombi ambijenta koji nas okružuje i srušenog sistema vrijednosti. Ovo je tačan film. Bilo je super sarađivati sa rediteljicom, kao i svim glumcima i ekipom filma. Ponosan sam na ovo ostvarenje - kazao je on.

Jasna Ornela Bery smatra da bi za sebe mogla reći kako je glumica kojoj je svaka nova uloga novo iskustvo, te da svakoj prilazi posvećeno. Međutim, naglašava da ju je ova uloga, nakon što je pročitala scenario, potpuno obuzela te da je znala kako je "to to".

Dodaje da je uživala raditi s rediteljicom, koja posao obavlja lako i pitko, te da joj je to iskustvo iznimno dragocjeno, što joj ovu ulogu čini jednom od najdražih u karijeri.

Uliks Fehmiu priča kako je smatrao da nije pravi odabir za ovu ulogu, ocjenjujući da je za nju prestar i da će to u filmu biti vidljivo, Ipak, mišljenje je promijenio kada je čuo da će njegovog oca glumiti Emir Hadžihafizbegović.

  • Moja saradnja sa svima u filmu je bila zaista posebna. Pored Emira i Jasne jedino što sam razmišljao je da se ta gluma na platnu ne vidi. Gluma je apsolutno kolektivni posao, svi jedni drugima dajemo mnogo, a ovdje je bilo trenutaka kada film ode i digne se sa zemlje - ustvrdio je on.

Zvanična projekcija filma bit će održana večeras u 22.30 sati u Narodnom pozorištu.