U najgorim danima grada i države
0

Prije 20 godina osnovan Sarajevski ratni teatar

FENA
Direktor Sarajevskog ratnog teatra SARTR Nihad Kreševljaković podsjetio je danas da je tačno prije 20 godina, u najgorim vremenima u historiji grada Sarajeva i države BiH, u periodu opsade i agresije, kada je budućnost i egzistenicija ljudi bila zatamnjena zlom politikom istrebljenja drugih i drugačijih, utemeljen Sarajevski ratni teatar.

On je ocijenio da su umjetnost i teatar u tom periodu bili duhovna hrana građana Sarajeva i izvor nade o boljoj budućnosti.

"Umjetnost iz tog vremena, baš kao i danas, uči nas da budemo boljim i suosjećajnijim ljudima. Stoga, koristim se ovom prilikom da čestitam i zahvalim našoj publici, svim uposlenicama i svima onima koji su radili u ovoj teatarskoj kući u proteklim godinama, svima koji su nam pomagali i koji su nas podržavali, Safetu Plakalu i Osmanu Arslanagiću koji su kao direktori vodili ovaj teatar, našim osnivačima, odnosno Skupštini Kantona Sarajevo, a posebno onima koji su utemeljili Sarajevski ratni teatar na današnji dan prije 20 godina", istaknuo je on.

Kreševljaković je podsjetio na 17. maj 1992. kada su se na inicijativu reditelja Dubravka Bibanovića, ing. Đorđa Mačkića, pisca Safeta Plakala i reditelja Gradimira Gojera okupili glumci i drugi saradnici iz tri profesionalna sarajevska teatra te započeli ono što će u historiji umjetnosti ostati zabilježeno kao fenomen "teatar pod opsadom" i "kulturni otpor agresiji".

Ovaj datum SARTR će obilježiti premijerom predstave "Bio je lijep i sunčan dan", koja čuva sjećanje na najznačajniji datum u suvremenoj historiji BiH 2. maj, dan kada je odbranjena ne samo BiH i njen glavni grad, već kada su obični građani odbranili ideju Evrope u kojoj se različitost slavi kao bogatstvo naše zajedničke planete Zemlje.

Specijalni programi u povodu osnivanja Sarajevskog ratnog teatra bit će organizirani i 6. septembra. To je dan kada je 1992. izvedena premijera prve predstave nastale u periodu opsade - "Sklonište", a potom 13. januara naredne godine kada je Odlukom Ratnog predsjedništva Skupštine grada Sarajeva, Sarajevski ratni teatar konstituiran kao javna ustanova iz oblasti kulture od posebnog interesa za odbranu grada.

"Vjerujem da će naš teatar ostati prostorom gdje će se braniti grad s odgovornošću prema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, teatar gdje će se čuvati plemenite ideje humanizma, nerazdvojivosti estetike i etike, otvorenosti i profesionalizma, suosjećanja i podrške prema žrtvama nasilja i agresije i teatar koji će utjecati na pozitivne društvene promjene...U toj nadi svima, uime Sarajevskog ratnog teatra želim prije svega mir", zaključuje Kreševljaković u pismu.