Kultura
0

Prijavljen rekordan broj filmova na 16. MFF-u

FENA
S rekordnim brojem prijava, od 430 pristiglih filmova, završen je konkurs za 16. Mediteran film festival (MFF), koji će od 26. do 29. augusta biti održan u Širokom Brijegu.

Kako je saopćeno iz MFF-a, selektor Festivala Damir Čučić pregledat će filmove pristigle iz 22 mediteranske zemlje te će u takmičarski program 16. MFF-a ući oni koji budu sadržavali najviše kvalitativne, estetske, umjetničke i tehničke vrijednosti. MFF dijeli filmove u dva takmičarska programa. U jednoj selekciji takmičit će se kratki dokumentarci u trajanju do 30 minuta, a u drugoj dokumentarni filmovi koji traju više 30 minuta.

Šesteročlani međunarodni žiri, koji će činiti prošlogodišnji pobjednici, kao i poznati redatelji iz regije, ocjenjivat će filmove iz obje selekcije, a tokom Festivala odlučivat će o najboljim dokumentarnim filmovima s područja Mediterana, dok će jednu nagradu tradicionalno dodijeliti publika.

Na jednom od najvećih dokumentarnih festivala u regiji tako će se i ovu godinu, uz spomenuti takmičarski program, moći vidjeti i najnovija svjetska dokumentarna ostvarenja, projekcije igranih filmova ali i premijere filmova domaćih autora.

U toku je izrada vizualnog rješenja za ovogodišnji Festival, a organizatori poručuju kako uz dobru filmsku atmosferu ni ovu godinu neće izostati odlična zabava, ležerni i opušteni after partyji, po kojima je MFF poznat i omiljen.