Kultura
1

VIDEO / Priča o legendarnom sarajevskom čelisti

Sarajevo-x.com
Tokom opsade Sarajeva, Vedran Smajlović, čelist Sarajevske filharmonije, izašao je iz skloništa na mjesto gdje su poginula njegova 22 sugrađana dok su čekali u redu za hljeb i svirao Albinonijev Adagio.

Obučen u svoje svečano odijelo za nastupe, noseći čelo, Smajlović je svaki dan odlazio na opasan put do mjesta masakra 22 dana zaredom gdje je svirao svoju melanholičnu muziku dok su meci zviždali okolo.

Jedinstvena predstava privukla je pažnju mnogih, a među njima i kanadskog autora Stevena Gallowayja. I nakon toga je stigla njegova treća knjiga, "The Cellist of Sarajevo", piše The Star.

Govoreći iz perspektive i iskustva četiri osobe među kojima je i "čelist", Galloway podsjeća da svaka osoba koja živi u gradu gdje mete nemaju imena riskira svoj život samo boraveći tamo.

Slušajući muziku koja je svirala, pisac je shvatio da "čelist" i njegovo sviranje predstavljaju nešto više od prisjećanja na pogibiju nevinih ljudi.

Muzika također nosi njegovo želju da Sarajlije osjete ono što Adagio znači njemu. Prema legendi, Adagio je stvoren od samo četiri čitljive note sa spaljene kajdanke. On poručuje da život i mir također mogu biti ponovo izgrađeni i spašeni.

Navedenu knjigu prevela je i objavila izdavačka kuća TKD Šahinpašić.