Kultura
0

Prezentirana knjiga Ibrahima Spahića

FENA
U podnožju stijene Babin zub na Bendbaši, u prisustvu predstavnika diplomatskog kora u BiH te prijatelja i poštovalaca pisane riječi i djela Ibrahima Spahića, danas je prezentirano još jedno u nizu ostvarenja ovog pjesnika, autora i istaknutog kulturnog radnika, knjiga poezije "Sarajevski pauci i drugi kukci".

Zvanični dio prezentacije ozvaničilo je dvoje mladih alpinista, Adnan Ćatić i Naida Mackić, članovi Kluba ekstremnih sportova "Red Point", koji su se popeli na Babin zub te na njenom vrhu postavili zastavu Sarajeva s ispisanom istoimenom pjesmom poljskog autora i nobelovca Česlava Miloša iz 1993. te zastavu Evropske unije.

Spahić je pročitao tri svoje pjesme: jednu u čast alpinista, drugu koja nosi naziv "Babin zub" te pjesmu "Magija".

"Knjiga govori o značenju jednog odnosa grada prema svojim "paucima" i "kukcima" i ovom mjestu, Bendbaši, koje je opjevano u sevdalinkama ali nije dovoljno oplemenjeno ljudskim koracima. Sanjao sam povezano šetalište i biciklističku stazu od Aleje na Ilidži do ovog mjesta ali su taj moj san malo-pomalo "pojele" općine i administracija. Sada skrećem pažnju na ovo najljepše šetalište na svijetu", kazao je Spahić.

"Sarajevski pauci i drugi kukci" je knjiga koja se sastoji iz osam cjelina - simbolički osam očiju pauka kojima sve vidi i percepira svijet na sasvim drugi način. Pjesme su napisane na bosančici, ćirilici, latinici i engleskom jeziku.

Prijevod pjesama na engleski jezik podvig je mladog Sarajlije Damira Spahića kojemu je ovo ujedno i prvjenac u prevođenju. Izdavač knjige je istaknuta bh. izdavačka kuća "Planjax" koja ove godine proslavlja 20 godina uspješnog djelovanja.

Recenzenti su akademik Tvrtko Kulenović, Mirsad Bećirbašić i Admiral Mahić.