Kultura
5

Prezentacija projekta "Let iznad romanijskog gnijezda" u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Erol Čolaković Šehić
Foto: Erol Čolaković Šehić
Erol Čolaković Šehić, umjetnik i član ULUPUBiH, Udruženja filmskih radnika i AUFA-a BiH, sutra će ispred galerije Novi hram u 12 sati organizirati performans kao hommagge preminulom konceptualnom umjetniku Tomislavu Tomi Gotovcu.

U performansu šišanja Erola Čolakovića Šehića učestvuje i švicarska umjetnica i profesorica slikarstva Estelle Čolaković Claret. Performans je dio integralnog projekta u koprodukciji sa producentskom kućom Flash. Događaj će snimati italijanska rediteljica Ilaria Gambieri i direktor fotografije iz Španije Luis Caballero. Lazar Čavarkapa iz romanijskog sela Careve Vode će dovesti ovcu, trećeg učesnika performansa.

Nakon toga će u Galeriji Novi hram, u 20:30 sati biti otvorena izložba o filmu "Let iznad romanijskog gnijezda", koji je Čolaković Šehić uradio 1987. godine sa Veskom Kadićem i Dubravkom Brigićem. Izložbu će otvoriti reditelj Vesko Kadić i zamjenik federalnog ministra kulture i sporta Peđa Mitrović.

Projekcija filma će biti održana u wine baru Pink Hudini.

Čolaković Šehić je prošle godine realizirao projekt "Dvojnost", a u galerijama Black Box i Colegium Artisticum izložio je svoje radove posvećene ženi i njenoj nedovršenoj EU emancipaciji. Postavku je pratila istoimena knjiga u izdanju izdavačke kuće Buybook. Knjiga je subliminat dva umjetnika, pjesnikinje Dare Sekulić i Čolakovića Šehića.