Na 55. Venecijanskom bijenalu
0

Prezentacija Projekta Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground

Klix.ba
Na predstojećem 55. Venecijanskom bijenalu, najvećoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti, u prelijepoj UNESCO-voj Palazzo Zorzi, u periodu od 27.maja do 10.juna 2013, održat će se prezentacija najznačajnijeg kulturnog regionalnog Projekta D-0 ARK Underground.

Direktor Projekta Edo Hozić posebno je zadovoljan činjenicom da je Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova prepoznala vrijednost Projekta D-0 ARK Underground označivši ga važnim kulturnim toponimom u našoj regiji. Takodjer, od velikog značaja je i podrška Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministra Sredoja Novića u nastojanju da se Projekat predstavi na Venecijanskom bijenalu.

“U vrijeme trajanja naše prezentacije na Venecijanskom bijenalu, pored osnovne ideje Projekta da se neperspektivna, a vrijedna, vojna imovina sačuva kao važno kulturno-istorijsko nasljedje te postepeno transformira u muzej savremene umjetnosti u Muzeju ARK, predstavit ćemo i radove regionalnih umjetnika koji su postavili svoje radove u ARK-u, ali ćemo poraditi i na promociji Općine Konjic, kao uostalom i cijele Bosne i Hercegovine kao moguće i poželjne turističke destinacije. Priprema se knjiga Projekta koja će pomoći da brojni turisti obidju našu zemlju. A pomoći će i inostrani novinari koji su već najavili dolazak na otvaranje drugog ciklusa Projekta Bijenala, 26. aprila ove godine”.

Projekat D-0 ARK Undreground u posljednje četiri godine prepoznat je kao promotor regionalnih kulturnih vrijednosti te je s pravom proglašen Kulturnim dogadjajem Evrope za 2011. godinu. Postao je simbol moći kulture da gradi mostove medju ljudima i mjesto dijaloga i otvorenosti.

Na prezentaciji Projekta D-0 ARK Underground očekuje se prisustvo ministara kulture Turske, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, dakle zemalja koje su potpisale Deklaraciju podrške ovom Projektu.

Na sastanku u Zagrebu, kojem su, uz Direkciju Projekta D-0 ARK Underground, prisustvovali pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske gospodja Vesna Jurić Bulatović i selektor Branko Franceschi, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Zagreb Snježana Pintarić prihvatila je da se nakon Venecijanskog bijenala, u oktobru 2013, u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb organizira druga prezentacija Projekta D-0 ARK Underground. MSU Zagreb će, kao partner institucija iz Republike Hrvatske, organizirati i jednodnevni Seminar Hladni rat na temu “Pojedinac”.

Nakon Zagreba, krajem 2013. godine, u saradnji sa najvećom turskom kulturnom fondacijom iKSV, treća prezentacija Projekta bit će organizirana u Istanbulu.