Mediacentar Sarajevo
0

Prezentacija "Karikatura i pokret"

Sarajevo-x.com
Polazeći od djela 'Karikatura i pokret' (Hrvatski filmski savez, Zagreb) koje daje pregled najznačajnijih stilova, ostvarenja i autora u istoriji animacije i karikature, sa autorom Midhatom Ajanovićem bit će priređen razgovor o položaju i sudbini karikature u savremenim medijima – da li karikatura u štampi izumire kao forma, da li dobija neke nove oblike? Koja je (bila) njena osnovna funkcija? Da li je, i na koji način karikatura doprinijela borbi za slobodu izražavanja u medijima? Kada i na koji način se (zlo)ubotrebljavala?

Pored Ajanovića, učesnici razgovora su i Asaf Džanić, filmolog i Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo. Nakon diskusije, slijedi projekcija animiranih filmova po izboru gosta.

Midhat Ajanović je publicista i predavač filmskih studija. Rođen je u Sarajevu, živi u Švedskoj od 1994. godine. Autor je pet romana i nekoliko knjiga i eseja o filmu. Takođe je autor brojnih, nagrađivanih animiranih filmova, stripova i crtanih filmova.

Diskusija i projekcije održat će se u Mediacentru, Kolodvorska 3, Sarajevo, u četvrtak, 23. aprila 2009. godine sa početkom u 18 sati.