Umjetnička galerija BiH
0

Prezentacija edukativnih projekata

Sarajevo-x.com
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
U bosanskohercegovačkom društvenom i kulturnom kontekstu neophodno je postaviti pitanje javne uloge i funkcije muzeja s obzirom da su se muzeji u svijetu davno odmakli od svoje tradicionalne funkcije usmjerene ka zbirci i okrenuli se prema javnoj funkciji, odnosno prema svojoj publici.

Javna fukcija muzeja ostvaruje se kroz edukativnu djelatnost, kroz programski rad namijenjen različitim ciljnim grupama kao što su djeca, odrasli posjetioci, tinejdžeri, posjetioci s posebnim potrebama.

Činjenica je da muzejska edukacija podrazumijeva određeni nivo stručnosti, koja pretpostavlja formalnu kvalifikaciju iz muzeologije, znanja o sadržaju muzejskih zbirki, osnovna znanja iz teorije učenja i razvojne psihologije, a u našem sistemu ne postoji adekvatna obrazovna infrastruktura.

Zbog toga je bilo neophodno napraviti saradnju između Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i Katedre za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta, odnosno dr. sci. Asjom Mandić, koja se u svojoj doktorskoj disertaciji upravo bavila edukativnim aspektom djelovanja muzeja umjetnosti.

Studenti pete godine Katedre za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu na predmetu Muzejska teorija i praksa koji predaje dr. sci. Asja Mandić upoznavali su se s problematikom koja se tiče muzejske publike, muzejskih programskih aktivnosti i načina na koji muzeji nastoje da se što više uključe u zajednicu. Bilo je očito da je neophodno da se u praktičnom dijelu kursa uradi nešto za lokalne muzejske institucije, kao i za zajednicu, tako da su se opredijelili da koncipiraju edukativne projekte za djecu kojim bi se radilo na promjeni imidža Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine, odnosno kojim bi se ona repozicionirala kao značajna javna ustanova u okviru alternativnog obrazovanja.

Za Umjetničku galeriju BiH su se odlučili, jer su tu već pokrenute neke edukativne aktivnosti pa se u prostoru stalne postavke već 3 godine održavaju likovne radionice za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Te aktivnosti planiraju se proširiti i obogatiti, a krajni cilj je uspostavljanje Multimedijalnog i multifunkcionalnog centra za muzejsku pedagogiju pri Umjetničkoj galeriji BiH koji bi bio smješten u pomoćnom objektu u dvorištu Galerije.

Autorice edukativnih projekata Dijana Čustović, Aida Hajro, Leila Kulenović, Merima Memić, Aida Salketić i Aida Smailbegović pod mentorstvom dr. Asje Mandić opredjelile su se za najmlađe posjetioce muzeja, jer u našoj sredini postoji potreba za alternativnim oblicima obrazovanja za djecu, a programi za djecu imaju potencijal za izgradnju buduće publike Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine. Osim toga u ranoj dobi iskustvom s umjetničkim djelima može se stimulirati ne samo estetski već i kognitivni razvoj.

U utorak 06. 07. 2010. godine u 13 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine studentice će prezentirati tri projekta: radionice za djecu predškolskog uzrasta, program za učenike osnovne škole i porodični vodič za roditelje s djecom. Svi projekti koncipirani su u odnosu na umjetnička djela iz stalne postavke Umjetničke galerije BiH.