Festival Cinema City
0

Presjek regionalne kinematografije u izboru SFF-a

Sarajevo-x.com
Publika 2. internacionalnog festivala filma i medija Cinema City imat će priliku pogledati osam filmskih ostvarenja regionalnih autora po izboru Sarajevo Film Festivala.

Učešće Sarajevo Film Festivala na novosadskom Festivalu filma i medija rezultat je postignute saradnje između SFF-a i Udruženja Exit u čijoj se organizaciji i održava ovaj festival.

U želji da da svoj doprinos programu Cinema City, Sarajevo Film Festival odabrao je filmove koji na određen način predstavljaju dio novih strujanja u regionalnim kinematografijama. Filmovi koji su odabrani u selekciju Balkan Box/SFF Highlights ne predstavljaju top listu najboljih regionalnih filmova, već je to presjek regionalne kinematografije kroz osam originalnih filmskih ostvarenja, izbor filmova koji do sada nisu prikazivani u Srbiji.

Publika novosadskog festivala imat će priliku pogledati filmske naslove autora iz Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Mađarske, Austrije, Albanije, BiH, Bugarske, Turske, prikazane u okviru proteklih izdanja Sarajevo Film Festivala.

To su filmovi koji su obilježili regionalnu kinematografiju upečatljivim pričama i brojnim nagradama na filmskim festivalima: 12:08 "Istočno od Bukurešta" u režiji Corneliua Porumboiua (Rumunija), "Ajde, dan prođi" Matije Klukovića (Hrvatska), "Buick Riviera" Gorana Rušinovića (Hrvatska), "Gospođica" u režiji Andree Štake (Švicarska/Njemačka), "Mart" Klausa Händla (Austrija), "Mliječni put" Benedeka Fliegaufa (Mađarska), "Popravke" Thanosa Anastopulosa (Grčka/Albanija), "Taxidermia" György Pálfia (Mađarska/Austrija/Francuska).

Drugi internacionalni Festival filma i medija Cinema City održaće se od 6. do 14. juna u Novom Sadu. Programski koncept festivala predviđa filmski, muzički i akademski program kao i festival novih medija. Filmski program predstaviće 14 selekcija domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama u okviru kojih će biti prikazano ukupno 135 filmova.