Kultura
13

Preporuke za treći dan Sarajevo Film Festivala

Klix.ba
Publika na Sarajevo Film Festivalu i danas će imati priliku da pogleda bogat program, a ovo su filmovi koje ne biste trebali propustiti.

U kinu Novi Grad djeca u podne mogu pogledati priču o dječaku-mravu "Antboy". To je priča o dvanaestogodišnjem Pelleu kojeg slučajno ugrize mrav i on dobija nevjerovatne supermoći.

Uz pomoć prijatelja Wilhelma, zaljubljenika u stripove, Pelle stvara tajni identitet kao superheroj Dječak-mrav te postaje lokalni borac protiv kriminala. Kada zlikovac Buha nastupi na scenu, Dječak-mrav se mora suprotstaviti izazovu.

Šezdesetogodišnja Angelique radi kao hostesa u baru. Ona i dalje voli provod i muškarce. Noću ih vodi na pijanke u kabare blizu francusko-njemačke granice. Kako vrijeme prolazi, Angelique ima sve manje klijenata. Ali njen redovni klijent Michel i dalje je zaljubljen u nju. Jednoga dana Michel prosi Angelique.

Ovaj film pod nazivom "Cura za provod" (Party Girl) možete pogledati u okviru programa Kinoscope u multipleksu Cinema City u 14 sati.

Na istom mjestu od 17 sati prikazivat će se bh. film "Lost in Bosnia" - filmska poema posvećena stvaranju filma i samom filmu. Film se sastoji od priča 11 reditelja, pod vizijom film.factoryja Béle Tarra, a propituje zašto snimamo filmove. Film počinje kao eksperiment unutar porodice film.factory. U skladu s duhom "tvornice", eksperiment podstiče filmaše da pričaju lične priče. Naoružani malom kamerom, postavljaju teme koje govore o nastanku filmova. Eksperiment predstavlja kinematografsku poemu posvećenu stvaranju filmova i samom filmu.

Kinoscope u 21 sat u Meeting Pointu nudi japanski film "Umiri vodu" (Still the Water) cijenjene rediteljice Naomi Kawase.

Na suptropskom japanskom ostrvu Amami-Oshisima tradicionalni odnos prema prirodi ostaje zauvijek nepromijenjen. U avgustovskoj noći punog mjeseca i tradicionalnih plesova, šesnaestogodišnji Kaito u moru pronalazi plutajuće ljudsko tijelo. Njegova će mu djevojka Kyoko pokušati pomoći da shvati to misteriozno otkriće. Kaito i Kyoko postižu zrelost kroz zajedničko iskustvo isprepletenih ciklusa života, ljubavi i smrti.

Kompletan program SFF-a možete pratiti na oficijelnoj web-stranici Festivala, a sve informacije i na Klix.ba.