Nakon teške bolesti
0

Preminuo sarajevski glumac Nebojša Veljović

Sarajevo-x.com
Nebojša Veljović
Nebojša Veljović
Sarajevski glumac Nebojša Veljović preminuo je u Bordeauxu nakon teške bolesti. Veljovića će mnogi pamtiti po brojnim ulogama u teatru i kao jednog od inicijatora i osnivača Sarajevskog ratnog teatra (SARTR).

Glumačku karijeru počeo je ulogom u filmu "Doktor Mladen", mnogi ga se sjećaju i po ulogama u kultnim "Teversenovim bajkama", a dobitnik je nagrade Glumac godine 1991. koju je tada dodjeljivao Radio Sarajevo.

Iako se nikada nije gurao u prvi plan, u svim filmovima i serijama u kojima je ostvario uloge ostavio je poseban pečat. Znao je govoriti kako je "glumac uvijek glumac, ma kakvu ulogu igrao”.

Veljović je i jedan od inicijatora festivala Novart Bordeaux 2003. na kojem je povezao Sartr i Glob Theatre iz Bordeauxa, što je rezultiralo izvedbama predstava "Ay, Carmela", "Silvija Plat" i "Feniks je izgorio uzalud" u Francuskoj, te pozorišnim komadom "Le carre" u Sarajevu.

Posljednjih godina živio je na relaciji Sarajevo - Paris - Bordeaux, a želja mu je bila da se vrati u svoj grad kako bi ostario uz poznate mu ljude i ulice.

"Po prirodi sam emotivac, koji svaki dolazak u Sarajevo preživim specifično, na onaj duboko istančani način čovjeka koji veći dio godine provede vani. Ono što me raduje, jeste činjenica da se Sarajevo mijenja nabolje”, govorio je Čika Velja u jednom od svojih posljednjih intervjua.