Njemačka
0

Preminuo operni pjevač Avdo Beganović

FENA
U četvrtak je u Njemačkoj od posljedica kardiovaskularnih bolesti iznenada preminuo operski pjevač, tenor i solist Opere Narodnog pozorišta Sarajevo Abdulah Beganović Avdo, saopćeno je iz Narodnog pozorišta.

Beganović je rođen 1943. godine u Zenici, gimnaziju i Muzičku akademiju, Odsjek solo pjevanja, završio je u Sarajevu, gdje je 1970. diplomirao u klasi profesorice Brune Špiler.

Od 1967. stalni je član Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Na sarajevskoj teatarskoj pozornici, gdje je debitirao u ulozi Mirka u Maloj Florami Ive Tijardovića, ostvario je niz opernih kreacija za pamćenje, između ostalog u opernim projektima: Mala Florami, Sablazan u dolini Šentflorijanskoj, Boris Godunov, Toska, Samson i Dalila, Traviata...

Abdulah Beganović Avdo, koji je nedavno otišao u mirovinu, ostao je do posljednjeg životnog trenutka vjeran Kući na Obali, aktivno učestvujući u teatarskom životu ne samo Narodnog pozorišta nego i Sarajeva te Bosne i Hercegovine.

Direkcija Narodnog pozorišta Sarajevo, naknadno će, javnosti saopćiti detalje u vezi s komemoracijom i posljednjim ispraćajem opernog soliste Abdulaha Avde Beganovića.