Noćas u Zagrebu
0

Preminuo karikaturist Ismet Ico Voljevica

FENA
Istaknuti karikaturist Ismet-Ico Voljevica umro je noćas u Zagrebu u 87. godini nakon duge i teške bolesti.

Posljednji ispraćaj i pokop Ice Voljevice bit će u utorak, 4. novembra, u 15 sati na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Ico Voljevica rodio se u Mostaru 18. jula 1922. U Sarajevu je završio gimnaziju, a arhitekturu je studirao na Sveučilištu u Zagrebu.

Prvo zaposlenje, da bi uzdržavao roditelje, dobio je u sarajevskom kinu "Dubrovnik" (1943.) kao crtač napisa filmova i aranžer. Za vrijeme okupacije ilegalno je surađivao s Narodnooslobodilačkim pokretom (NOP), a potkraj rata priključio se partizanima i u Jugoslavenskoj armiji (JA) ostao do aprila 1947., kada je prešao na studij u Zagreb.

Kao student počeo je sarađivati u humorističnom sedmičniku Kerempuh (1948.), gdje je tri godine objavljivao glasovitu karikaturu "Grga Protokol" i postao stalni član redakcije (1951.-1954.). Nakon prekida studija otišao je u redakciju Globusa i Narodnog lista gdje je tri godine redovno objavljivao "Grgu". U izdavačkoj kući Vjesnik bio je od 1. aprila 1957. do 30. aprila 1975., najprije u Vjesniku koji je objavljivao "Grgu" svake srijede, a zatim u Večernjem listu (od 1. juna 1962.).

Njegova stalna i legendarna strip-karikatura "Grge" kao svojevrstan komentar aktualnih zbivanja iz ugla gledanja običnog, malog čovjeka redovno je izlazila dugi niz godina.

Posljednje radne godine Ico Voljevica proveo je kao karikaturist i ilustrator u Privrednom vjesniku, nastavljajući i nadalje, pa kasnije i u penziji, crtati svakodnevno svog ljubimca "Grgu" za Večernji list. Svoje karikature objavljivao je i u drugim medijima, a ilustrirao je i brojne knjige. Dugogodišnji je član Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Ismet-Ico Voljevica jedan je od najistaknutijih i najnagrađivanijih karikaturista s područja bivše Jugoslavije. Uz ostalo, dobitnik je Grand prixa na Svjetskom festivalu karikature u Montrealu (1974.) za "Grgu", objavljenog u Večernjem listu, te tri nagrade Hrvatskog novinarskog društva (1950., 1965. i 1967.) i nagrade "Otokar Keršovani" za životno djelo (1980.).

Odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom (1977.). Dobitnik je Nagrade grada Zagreba (1978.), a primio je i "Zlatnu plaketu Vjesnika" (1984.).