Canberra
0

Preminula pjesnikinja Tatjana Lukić

FENA
Nakon duge i teške bolesti u Canberri, Australija 9. augusta je preminula pjesnikinja Tatjana Lukić.

Tatjana Lukić rođena je 1959. godine u Osijeku, Hrvatska. Rano djetinjstvo i prve razrede osnovne škole provela je u Varešu, gdje su joj roditelji ostali živjeti sve do smrti.

Gimnaziju je završila u Osijeku, a studirala je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je na Odsjeku za filozofiju i sociologiju diplomirala 1982. godine. Vratila se u Osijek i radila kao srednjoškolski profesor nekoliko godina, zatim kao sociolog istraživač.

Kao urednica poezije, sredinom i krajem 80-ih godina prošloga stoljeća bila je u uredništvu tadašnjeg osječkog časopisa Revija i istoimene izdavačke kuće.

Sredinom 1991. godine sa suprugom i tek rođenom kćerkom odlazi iz Osijeka u Novi Sad, gdje ostaje godinu dana kao izbjeglica iz ratnog Osijeka. Nakon godinu dana napušta bivšu zemlju i odlazi u Češku Republiku, odakle je migrirala u Australiju krajem 1992.

Učila je i usavršavala engleski jezik, radila na doktoratu iz sociologije te za australsku vladu kao sociolog istraživač. Nije se bavila poezijom godinama.

Od prije pet-šest godina ponovo piše, ali samo na engleskom jeziku. Povremeno je i prevodila australske suvremene pjesnike za periodiku na području bivše Jugoslavije.

Nove pjesme objavljuje u australskoj i internacionalnoj književnoj periodici. Za rukopis na kojem je radila zadnjih godina Australian Council for Art ju je nagradio prestižnim New Work Grant za 2006. godinu.

Njena nova zbirka pjesama "La, la, la" izlazi iz štampe ove godine u izdanju Five Island Press, Melbourne, Australija.