Visoko
0

Preminula Gordana Muzaferija

FENA
Nakon duge i teške bolesti u Visokom je danas preminula historičarka drame Gordana Muzaferija.

Gordana Muzaferija rođena je 1948. godine u Oštarijama, (Hrvatska). Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Visokom. Diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i predavala hrvatsku književnost kao redovna profesorica.

Univerzitetsku karijeru započela je kao asistent na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu prije više od 20 godina i postigla, također, izbor u redovnog profesora na predmetu Historija južnoslavenske drame i pozorišta. Prije toga je radila kao profesorica književnosti u srednjoj školi u Visokom, gdje s grupom mladih talentiranih učenika osniva teatar "Total", koji i do dana današnjeg svojim specifičnim i kvalitetnim umjetničkim duhom ostaje u vrhovima bh. amaterizma.

Kao univerzitetski profesor ostvarila je bogatu karijeru koja podrazumijeva nekoliko značajnih knjiga kao što je "Antologija bosanskohercegovačke drame", zbirka eseja "Činiti za teatar" ili pak, prva monografska studija o najprevođenijem i najigranijem hrvatskom piscu Miri Gavranu. Objavila je oko stotinu stručnih i znanstvenih radova, učestvovala na brojnim slavističkim skupovima, simpozijumima i konferencijama u zemlji i inozemstvu, gostovala kao profesor na fakultetima u Mostaru, Tuzli, Rijeci, Innsbrucku i Halleu, te postala saradnicom Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" i hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

Sudjelovala je u izradi teatarske enciklopedije "Larousse - Bordas" kao ekspert za bh. teatar, a redovno je učestvovala i na simpozijumima koje svake godine u južnoslavenskim centrima organizira Sorbonne Paris .

Sahrana Godrane Muzaferije održat će se u četvrtak u 17 sati na Gradskom groblju Visoko.