SAD
0

Preminula američka folk legenda Odetta Gordon

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Odetta Gordon, poznatija jednostavno kao Odetta, utjecajna glazbena figura koja je svojim pjesmama oblikovala američku folk muziku, ali i građanska prava, preminula je 3. decembra u 77. godini života od posljedica srčanog udara.

Od Los Angelesa, preko San Francisca, sve do New Yorka, pjevala je i po kafićima i u dvorani Carnegie Hall, iza sebe ostavila velik broj pjesama, a tokom 1950-tih i 1960-tih bila je najprepoznatljiviji folk izvođač.

Pod njezinim utjecajem svoje su karijere započeli Harry Belafonte, Joan Baez, Janis Joplin i Bob Dylan koji je, čuvši njen prvijenac ("Odetta Sings Ballads and Blues", 1956.), svoju električnu gitaru i pojačalo zamijenio za akustičnog Gibsona.

Osim prvijenca, jedan od njen najutjecajnijih albuma je i "At the Gate of Horn" na kojem je spiritualni klasik "He's Got the Whole World in His Hands".

Svojim je izvedbama udahnjivala život pjesmama radnika, robova, zemljoradnika, rudara, bijelaca i crnaca. Svaku je pjesmu 'živjela' na sebi svojstven način, a jednom je prilikom sama pokušala razbiti kamen velikim čekićem kako bi razumjela što osjeća zatvorenik koji to čini svaki dan.

U intervjuima je često navodila kako su njezine blues i duhovne pjesme išle usporedo s borbom za građanska prava, ponajviše dokidanju rasne segregacije.

Vrhunac slave Odetta je doživjela 1963., kada je s Martinom Lutherom Kingom sudjelovala u čuvenom pohodu na Washington, pjevajući "O Freedom".

Pjevala je Odetta i pokojnom Kennedyu (trebala je, navodno, iduće godine nastupiti i na inauguraciji Baracka Obame), no ubojstvom Martina Luthera Kinga 1968. i u godinama koje su slijedile, više nije bilo mjesta za nju.

  1. primila je odlikovanje od predsjednika Clintona koji je tom prilikom rekao kako je "njezina karijera pokazala da pjesme mogu promijeniti srce, a time i svijet".