Kultura
0

Premijerom opere "Lyssi" otvoren festival "Baščaršijske noći 2008."

FENA
Svjetskom praizvedbom opere "Lyssi" prijatelja i gosta Sarajeva Erica Bretona, upriličenom u okviru Večeri francuske muzike na centralnoj pozornici kod Vijećnice, sinoć je u prisustvu mnogih zvanica, predstavnika bh. vlasti te diplomatskog kora otvoren ovogodišnji 13. Festival "Baščaršijske noći".

Operu "Lyssi" Breton je komponirao posebno za njenu premijernu izvedbu u Sarajevu.

Uz ansambl Sarajevske filharmonije pod Bretonovom dirigentskom palicom nastupili su i solisti iz Francuske Nathalie Fabre, Sarah Laulan i Alexandre Swan te iz BiH Aida Čorbadžić-Valka, Deniza Đipa i Dejan Kajević.

U drugom dijelu svečanosti bh. i strani umjetnici te vokalni solisti predstavili su se izborom popularnih arija i kompozicija velikih francuskih autora. Najljepše melodije izveli su operni solisti Adema Pljevljak-Krehić, Aida Čorbadžić-Valka te Armando Puklavec. Dirigent je bio Tomislav Fačini.

Cjelokupan koncert protekao je u znaku Republike Francuske koja je istu večer zvanično preuzela predsjedavanje Evropskom unijom.

U toj je noti francuska ambasadorica u BiH Maryse Berniau kazala da Francuska namjerava i dalje pažljivo pratiti BiH, njene građane i njihove potrebe te nastaviti u tradiciji dobronamjernih odnosa.

"Vaša zemlja koja je toliko propatila krenula je prema porodici od petsto miliona muškaraca i žena koji čine tu uniju", kazala je, naglasivši da je riječ o cjelini koja obuhvata brojne različite identitete i kulture, a ipak je stvorila harmoniju i jedinstvo u raznolikosti.

Tom približavanju ljudi u njihovim razlikama umnogome pomažu muzika i kultura, kazala je. Naglasila je i da će Bretonova opera zajedno sa ostalim muzičarima odaslati poruku da snaga ljubavi i života, koja nekad može izgledati slabije od rata i mržnje, odnosi pobjedu nad njima.

Interpretacijom pjesama "Modra rijeka" velikana Maka Dizdara te "Šetaj niz Miljacku" Sejfudina Tanovića, Festival je zvanično otvorio prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Vlado Jokanović.

Otvorenju je prethodila i izložba bh. slikara i grafičara "Jedan prostor - jedan umjetnik" koja je postavljena u Kuršumli medresi. Izbor radova 30-ak grafičara, profesora, saradnika, diplomanata i studenata ALU predstavljen je u 13 zasebnih prostorija medrese.

Kraći osvrt na izložena djela dao je Sulejman Bosto, naglasivši da je izložba posebno zanimljiva koncepcijom, jer predstavlja umjetnost u umjetnosti - medresi koja je i sama umjetničko djelo, a opet sve u trećoj umjetnosti - Baščaršiji, kao kulturno-umjetničkom kontekstu.

Ovogodišnji festivalski repertoar ponudit će 38 programa uz učešće više od 1.600 izvođača i umjetnika iz 20-ak zemalja. Više od 600 gostiju dolazi iz Evrope, Azije, Amerike i Australije.

Festival će trajati do 31. jula.