Sarajevo
0

Premijerom filma španske televizije počinje "Sedmica bosanskih kraljeva"

FENA
Festival "Sedmica bosanskih kraljeva", koji će trajati od 29. juna do 5. jula, bit će zvanično otvoren premijerom filma "Tragovima bosanskog kraljevstva", u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu.
Naime, uz pomoć sredstava koje je dodijelila Evropska unija, u protekle tri godine, Fondacija Mozaik je sarađivala s lokalnim zajednicama u okviru realizacije projekta "Tragovima bosanskog kraljevstva" i uspješno kreirala jedinstven turistički proizvod na tržištu kulturno-turističke niše.

Na ovaj način, turistički potencijal je transformiran u konkurentan turistički proizvod.

Projekt "Tragovima bosanskog kraljevstva" je ponudio kreiran turistički proizvod za deset lokalnih zajednica, povezujući ih kroz njihove kulturne i historijske baštine te događaje koji evociraju vrijeme srednjovjekovne Bosne.

Gradovi Kakanj, Vareš, Visoko, Zenica, Maglaj, Tešanj, Fojnica, Travnik, Donji Vakuf i Jajce su spremni da ugoste svoje posjetioce bogatim turističkim programom.

Ovaj projekt je osigurao rekonstrukciju spomenika kulture, restauraciju kulturne baštine te razvoj turističke infrastrukture, saopćeno je danas iz Evropske komisije u BiH.

Otvoreni su i opremljeni informacioni pultovi, postavljene su prodavnice suvenira, oživljeni umjetnički zanati te postavljene etnografske kolekcije.

Radnici u turizmu su imali adekvatnu obuku i edukaciju, izrađen je promotivni materijal i provedena su istraživanja tržišta te je uspostavljena turistička ruta koja prolazi kroz ciljane gradove.

Učesnici Festivala uživat će u izuzetnom kulturno-historijskom iskustvu: takmičenje za najboljeg turističkog vodiča, turniri u srednjovjekovnim sportovima, izbor najboljih srednjovjekovnih menija itd.

Ova jedinstvena turistička ponuda te odgovarajući turistički vodič za ovaj značajan proizvod štampan na bosanskom, engleskom i španskom jeziku bit će promovirani u sklopu Festivala "Sedmica bosanskih kraljeva".