Teatar u Berlinu
0

Premijerno izvedena predstava "Megalopolis"

Sarajevo-x.com
U subotu, 16. januara, 2010. na sceni svjetski poznatog teatra Schaubühne am Lehniner Platz iz Berlina, premijerno je izvedena predstava "Megalopolis", koreografkinje i rediteljice Constanze Macras. Ova umjetnica, čija je predstava "Pakao na zemlji" otvorila prošlogodišnji, 49. MESS, postavila je novo teatarsko ostvarenje koje se bavi pitanjem savremenog življenja u mega-gradovima u kojima ljudi zajedno žive, ali se zapravo ne poznaju.

Među glumcima i plesačima koje je sarajevska publika imala priliku vidjeti na otvaranju prošlogodišnjeg MESS-a, u postavi "Megalopolisa" igra i Damir Žiško, bivši izvršni producent Festivala MESS, koji već tri godine studira u Francuskoj. Očekuje se da će tokom ove godine i sarajevska publika imati priliku vidjeti ovu predstavu, koja svjedoči o nastavljenoj uspješnoj saradnji Festivala MESS i najeminentnijih evropskih i svjetskih teatarskih kuća.

Megalopolis nije konkretno, nego više metaforično mjesto. Scena predstavlja grad pod utjecajem globalizacije. Grad u kojem se brišu granice javnog i privatnog u kojem percepcija grada postaje kolaž individualnih biografija. Brojni nadzorni uređaji u modernim gradovima kreiraju i drugačiju samo-percepciju ljudskih bića. Ljudska tijela mijenjaju se u ekspresivne instrumente koji kreiraju i ruše sisteme i pravila.

Ovaj performance između ostalih postavlja pitanja koja vrsta interakcije je više relevantna. Da li će urbani razvoj slijediti nama još uvijek nepoznate principe? Da li je raspad socijalnih odnosa uzrok ili posljedica znakova raspada u našim gradovima? "Megalopolis" je obećanje i prokletstvo. "Megalopolis" je blistavi grad. "Megalopolis" je kreacija bez kontrole, konstantno u pokretu.