Kultura
0

Premijerno izvedena predstava "Kvartet" u Prijedoru

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Pozorištu Prijedor sinoć je premijerno izvedena pozorišna predstava "Kvartet" na tekst Ronalda Harvuda u režiji Darka Cvijetića.

Cvijetić je poslije premijere rekao da je izuzetno zadovoljan rezulatom rada i da je specifičnost predstave bio nastup glumaca na kamernoj sceni.

On je pojasnio da se predstava odnosi na četiri ostarjela operska pjevača koji se nalaze u domu za penzionisane muzičare i dodao da je to priča o starenju umjetnika i njihovih taština u svjetlu dogovora o proslavi Verdijevog rođendana.

"Ljudi koji su učestvovali u ovom projektu napravili su veliki posao i ako dodam da je ova predstava na repertoaru u 15 pozorišta u Evropi to samo pokazuje da je naša kultura komplementarna sa evropskom", dodao je Cvijetić.

On je naveo da je posao režisera u ovoj predstavi bio više nego obično naslonjen na glumačke kreacije. "Imao sam pet sjajnih saradnika koji su sa mnom maštali na zadatu Harvudovu temu", kaže Cvijetić.

Glumac Radenko Bilbija istakao je da je izuzetno zadovoljan što je imao priliku da je riječ o još jednoj predstavi na tekst Ronalda Harvuda koji je prema njegovom mišljenju genijalan glumac.

"Prije nekoliko godina igrali smo predstavu 'Na čijoj strani' na Harvudov tekst tako da je ovo za mene još jedno veliko iskustvo. Mi smo se potrudili da tekst donesemo na scenu na životan način i moj utisak je da je predstava našla pravi put do publike i postigla cilj", rekao je Bilbija.
Banjalučka glumica Radenka Ševa kaže da je predstava rađena sa mnogo duše i srca i da je sve "prštalo" od ideja koje su iznosili kako bi publika mogla da vidi da su glumci uživali.

Budući da se predstava igra na sceni pred manjim brojem publike, predviđeno je više repriza a prve dvije zakazane su za večeras i sutra.