Kultura
0

Premijerno izvedena predstava "Igra plakanja" Almira Imširevića

FENA
"Igra plakanja" koju je prema tekstu bh. autora Almira Imširevića režirao Gorčin Stojanović, premijerno je izvedena sinoć pred sarajevskom publikom u Narodnom pozorištu kao prva ovosezonska dramska premijera tog teatra.

Uloge su ostvarili Izudin Bajrović, Ejla Bavčić i Ermin Sijamija koji je utjelovio čak sedam likova. Scenografiju i muziku odabrao je reditelj i umjetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Stojanović, dok kostimografiju potpisuje Lana Cvijanović.

Komad predstavlja ljubavnu priču predočenu kroz apsurdni komični triler, jer se i ne zna da li se ubistvo desilo. Sva se priča odvija između dva pola – strahovanja i nadanja, nudeći niz podtema komplicirane ljubavne priče.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Gradimir Gojer nedavno je ocijenio kako je ovim tekstom više nego ijednim do sada Almir Imširević uspio artikulirati unutrašnji krik za slobodom, protiv svakovrsnog totalitarizma, a za čovjeka dostojanstven prostor normalnog življenja i angažiranja. To je, smatra on, drama u kojoj podjednako participira naša prošlost i naša nevesela sadašnjost.