Kamerni teatar 55
0

Premijerna izvedba Sofoklove "Antigone"

FENA
Sofoklova antička tragedija "Antigona", koju je na scenu postavio gostujući hrvatski reditelj Ivica Kunčević, premijerno će biti izvedena sutra pred sarajevskom publikom u Kamernom teatru 55.

"Antigonu" će u savremenom čitanju teksta oživjeti Zana Marjanović, Sanela Krsmanović, Dragan Jovičić, Tatjana Šojić, Boris Ler, Jasna Diklić, Alban Ukaj, Senad Alihodžić, Nedim Džinović, Miki Trifunov, Emir Pamuk te Milan Nović.

Direktor Kamernog teatra 55 Zlatko Topčić na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu ocijenio da je vječna mudrost i ljepota klasičnih predstava vidljiva u činjenici da su one vrsta ogledala u kojem svako vrijeme traži i prepoznaje svoje lice. Slučaj je to i s ovom postavkom "Antigone".

On podvlači da je predstava posmatrana iz našeg tragičnog historijskog iskustva, postavljajući mnoga moralna i druga pitanja. Sofokle pažnju fokusira na ličnu dramu onih koji te dgovore trebaju dati. Centralno je pitanje predstave – treba li ili ne treba u ratu sahraniti mrtvog neprijatelja.

"Sjetićemo se naših sekundarnih i tercijarnih grobnica. Bosna je sklona da do paradoksizma postavlja određena pitanja te je i u ovoj postavci kod nas glavno pitanje – da li otkopavati ili ne kosti mrtvog neprijatelja", ističe Topčić.

Za reditelja Kunčevića pitanje pokopati ili ne neprijatelja predstavlja pitanje božanskih zakona, nepisanih ali nepromjenjivih te njihov odnos naspram ljudskih, pragmatičnih pitanja i potreba društva i države.

Mišljenja je da pisac daje snažne argumente i za jedan i drugi princip, a da drama i tragedija nastaju u njihovoj nepomirljivosti. Sofokle nije pisac komada s tezom. On je baziran na filozofskoj misli – kod njega pate ljudi, to postaje intimna drama.

Naglašava da je na nivou rediteljskog predstava minimalizirana i fokusirana na glumce.

Glumica Zana Marjanović koja je utjelovila lik Antigone smatra da odgovornost u igranju naslovne role leži u odricanju od svih stereotipnih rješenja i naslaga koji postoje kada je u pitanju Antigona. Ona je heroj i borac za pravdu, ali se postavlja pitanje ko je ona zapravo danas.

"Nema ovdje trenutno velikih revolucija niti dovojno velikog broja mladih ljudi koji će pokrenuti promjene. Kada se mlada žena suprotstavlja vlasti iz ličnih ubjeđenja – to je revolucionarno. Zato tu ulogu i igraš kao malu intimnu revoluciju, koristiš publiku da kod nje probudiš odgovornost i svijest prema građanskoj odgovornosti", kazala je.

Boris Ler u ulozi Hemona također ocjenjuje da je građanska odgovornost danas na iznimno niskom nivou. Smatra da je komad vrijedan jer je plemenito boriti se protiv nečega što nije ljudski.

U ulozi Kreonta Dragan Jovičić vidi interesantnim godine i vizure iz kojih se Antigona posmatra. Naglašava da je komad univerzalan u svim vremenima, jer se osjećanje časti i pravičnosti te odnos prema božanskom i ljudskom nije do danas promijenio.

Veliko uzbuđenje i zanimljivost na otkrivanju kroz šta prolazi ljudska svijest da bi došla do sjemena i apsurda zla istaknuli su i ostali akteri predstave. Pripreme su ocjenili pozitivnim i plodonosnim, potcrtavši naglašenu stvaralačku atmosferu.

Predstava će premijerno biti izvedena u 20 sati.

Vezani članci