Sarajevo
0

Premijerna izvedba predstave za djecu "Blizanke"

FENA
Predstava za djecu "Blizanke" koju prema tekstu njemačkog književnika Ericha Kastnera realizira tim mladih umjetnika, apsolvenata Akademije scenskih umjetnosti premijerno će biti izvedena sutra na sceni Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo.

Predstava je realizirana uz podršku Centra i "Kotrljajućeg teatra", a namijenjena je djeci od šest do jedanaest godina.

Adaptaciju, dramatizaciju i režiju potpisuju Ornela Čolić i Biljana Semiz, dok autorski i glumački tim čine Aida Bukva i Nevena Rosuljaš u ulozi blizanki, te Lana Delić i Emir Fejzić. Scenografiju je uradila Vanja Nogo, a plakat Sanjin Selimović.

Biljana Semiz je istaknula danas za Fenu da predstava govori o dvije blizanke čiji se roditelji rastave, te jedna odlazi živjeti u Beč, a druga u Berlin. Nakon deset godina sestre se sreću u dječijem parku i odlučuju pomiriti roditelje.

Nakon što zamijene uloge i gradove u kojima žive dolazi do niza komičnih situacija.

  • Komad postavlja mnoga pitanja koja su nama odraslima banalna, ali često ne nalazimo odgovor na njih. Ona govori o karijeri koja je roditeljima često važnija od potreba i osjećaja djece, kazala je Semiz.

Ona je potvrdila da su za predstavu mnoge škole već pokazale veliki interes, a neke su najavile i organizirani dolazak djece na premijernu izvedbu u 19 sati ili prvu reprizu, koja će biti održana 2. marta u 12 sati.

Komad "Blizanke" Kastner je napisao početkom 70-ih godina u Njemačkoj i zabilježio je brojna uprizorenja na teatarskim scenama u regiji i Evropi, kao i nekoliko filmskih ostvarenja.