Centar za kulturu
0

Premijerna izvedba predstave "Komadi zida"

FENA
"Komadi zida" naziv je predstave čijom će premijernom izvedbom 14. novembra na sceni Centra za kulturu "Sarajevo" Goethe institut završiti obilježavanje Sedmice pada zida, odnosno 20. godišnjice rušenja Berlinskog zida.

Režiju i dramaturgiju predstave potpisuje Anne Zühlke, a izvodi je 21 učenik iz sedam škola s područja cijele BiH.

Njena je izvedba organizirana u okviru projekta "Škole: partneri budućnosti" koji obuhvata 18 škola iz BiH, od kojih se za sedam brine Goethe institut.

Rediteljica Zühlke je istaknula na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da se predstava izvodi na njemačkom jeziku te da se u Berlinu nekoliko sedmica pripremala za njenu postavku na scenu. Obilazila je mjesta spomena, čitala knjige, novine i tekstove iz perioda postojanja zida i njegovog rušenja, te o toj temi razgovarala s Nijemcima.

Naglasila je da komad počinje dizanjem zida 14. augusta 1961. godine, kao i da je prilagođen mladima i temama bliskim njihovom uzrastu. Tako je u komad unijela i dio o blues sajmovima, tada važnim mjestima okupljanja mladih gdje i nastaju prvi otpori u Istočnoj Njemačkoj.

Direktorica Goethe instituta u BiH Petra Raymond istaknula je da Njemačka i Goethe institut obilježavaju ovu značajnu godišnjicu u vrijeme kada u BiH nastaju neki novi zidovi.

Upravo stoga, smatra ona, misija instituta jeste rad s mladima da bi im se prenijele važne poruke te da bi shvatili svoju ulogu za budućnost BiH.

Direktor Centra za kulturu "Sarajevo" Senad Bostandžić izrazio je zadovoljstvo i čast da Centar ugosti ovakvu predstavu, uz nadu da će ona inicirati dugogodišnju saradnju s Goethe institutom na različim projektima.

Rediteljica je također najavila i plan o gostovanju cijele trupe predstave u Berlinskom pozorištu tokom iduće godine, kada bi se u junu ili julu predstavili tamošnjoj publici.