Kultura
0

Premijere filmova 'Isus Krist' i 'Momentary Intermissions'

Klix.ba
U srijedu, 13. 08. 2003. u dvorani Mediacentra Sarajevo sa početkom u 20 sati biće premijerno prikazana dva filma: dokumentrani film autora Feđe Štukana pod nazivom 'Isus Krist' i kratki igrani film Jasona Vassiliadesa i Daniela Linvalla pod nazivom 'Momentary Intermissions'.

Dokumentrani film 'Isus Krist' je nastao sredinom ove godine kao zapis neobične umjetničke antiratne akcije sarajevskog glumca Feđe Štukana koja je izazvala velike kontroverze u medijima koji su ovu akciju ocijenili skandaloznom.

Štukan s filmom ide i korak dalje, potencirajuci licemjerje javnosti koja osuđuje umjetnika u antiratnoj akciji, a u isto vrijeme mirno živi sa zločinom koji je ne tako davno počinjen na ovom tlu.

Film 'Isus Krist', prema riječima autora, nije uvršten u selekciju dokumentarnog filma na ovogodisnjem Sarajevo Film Festivalu, za što selektori nisu dali nikakvo objašnjenje, a Štukan to smatra cenzurom.

Film traje 10 minuta i posjeduje engleski subtitle. Režiju i montažu potpisuju Feđa Štukan i Ćazim Dervišević, a u filmu je korištena muzika grupe 'Protest' i Satana Panonskog.

Kratki igrani film 'Momentary Intermissions' istražuje život savremenog mladog čovjeka u klopci globalizacije i u cijelosti je snimljen u Sarajevu. U filmu glume Richard P.T. Ots, Daniel Lindvall, Sebastian Gerlash, Natasha Lialina i Aisa Hubanic.

Ulaz na projekcije je besplatan.