Kultura
12

Premijera "Toma Sojera" na otvaranju Scene za mlade Dječijeg pozorišta RS

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Premijerom predstave "Tom Sojer" u petak, 19. februara, Dječije pozorište Republike Srpske otvoriće scenu za mlade, prilagođenu za tinejdžere.

Predstavu je režirao Jug Radivojević, a urađena je po motivima romana Marka Tvena "Doživljaji Toma Sojera".

Direktor Dječijeg pozorišta Predrag Bjelošević izrazio je zadovoljstvo što će u pozorištu konačno oživjeti scena za mlade, za koje nema dovoljno predstava, ali ni tekstova koji se mogu dramatizovati.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Pozorišta su podijeljena za odrasle i za djecu, tako da mladi već nakon petog ili šestog razreda osnovne škole ne osjećaju da im je mjesto ni u jednom ni u drugom pozorištu", rekao je Bjelošević novinarima u Banjoj Luci.

On je dodao da je ova predstava veliki korak, te se nada da će ga publika prepoznati i podržati, kako bi bilo omogućeno da ovakve predstave na repertoaru budu bar jednom ili dva puta godišnje.

Bjelošević je napomenuo da će se u Narodnom pozorištu Republike Srpske od 20. do 28. februara održati revija najljepših predstava za djecu, te pozvao roditelje da iskoriste priliku da pogledaju predstave koje su propustili.

"Naše pozorište će od 1. do 5. marta boraviti u Izmiru u Turskoj, gdje smo dobili priliku da predstavom Odisej otvorimo Međunarodni festival, na kojem učestvuje preko 40 lutkarskih pozorišta iz svijeta", rekao je Bjelošević.

Jug Radivojević je izrazio zadovoljstvo što mu je pružena prilika da učestvuje u otvaranju scene za mlade Dječijeg pozorišta RS.

"Predstava je namijenjena za uzrast 10 i više godina, koji je na neki način zanemaren u pozorišnim događajima, te je ovo način i put da se te generacije dovedu u pozorište", poručio je Radivojević.

On je pojasnio da se predstava "Tom Sojer" odnosi na odrastanje dječaka u mješovitoj sredini, propraćeno iskušenjima.

Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Ovo je priča u kojoj na kraju zaključimo da je djetinjstvo najlepše i najvažnije, iz kojeg vučemo sve ono što će nas kasnije u životu pratiti", rekao je Radivojević.

On je naveo da je poruka Tom Sojera da je biti dijete najljepši period života svakog čovjeka i treba se potruditi da traje što duže.

"Ovom predstavom želimo podsjetiti publiku na značaj djetinjstva, odrastanja, vaspitanja, kao i obrazovanja, jer su to sve teme koje nas kasnije formiraju na određen način", smatra Radivojević.

On je dodao da je pozorišni život Banje Luke izuzetno bogat, sa tradicijom širokog dijapazona.

Toma Sojera glumi Ivan Perković, koji smatra da je to san svakog dječaka.

"Ova uloga mi veoma znači, jer je ovo moja prva uloga u ovom pozorištu, te se nadam da ću opravdati povjerenje koje mi je dato", rekao je Perković.