Kultura
170

Premijera "Ribizle": Sarajevski gimnazijalci snimili film o bh. svakodnevnici

Piše: M. N.
Grupa sarajevskih učenika sarajevske Gimnazije Dobrinja snimila je kratki igrani film "Ribizla" koji je večeras premijerno predstavljen u kinu Meeting Point. Premijeri su prisustvovali i poznati bh. glumci Senad Bašić i Emina Minka Muftić, te umjetnik Jusuf Hadžifejzović i profesor Ibrahim Alibegović koji su glumili u filmu.

"Drago mi je da su me pozvali da glumim u ovom filmu. Djeca su talentovana i nadam se da neće stati na ovome, već da će i dalje raditi" rekao je Bašić.

Film "Ribizla", kojeg su režirali mladi Dario Filipović i Ismar Duraković, govori o teškoj svakodnevnici bračnog para (glume Muftić i Bašić) koji jedva preživljavaju i pokušavaju naći izlaz. Supruga boluje od neizlječive bolesti i umire, a suprug okonča vješanjem.

Publika je bila oduševljena i nagradila ekipu gromoglasnim aplauzom.

"Utisci su fenomenalni. Nismo očekivali ovako lijepe komentare i reakcije. Jako sam uzbuđen i preplavili su me osjećaji. Zahvalio bih se još jednom cijeloj ekipi i glumcima. Nećemo stati na ovome i već u četvrtom razredu planiramo objaviti dugometražni film", rekao je Filipović.

Na filmu su radili i Dženan Nurudinović kao pomoćni režiser, scenarista Alma Horo, te profesor Srđan Rodić koji je bio saradnik na scenariju.

Direktor fotografije je Eldar Nurković, montažer Mirza Mašnić, dizajn tona radili su Mirza Tahirović, Ivan Šarić i Dino Bezdrob, a muziku Concept Chelia, Basheskia & Edward EQ.

Scenograf je bio Faruk Jesenković, snimatelj tona Benjamin Muhić, a sekretarica režije Lejla Sarvan.

U filmu glumi i mladi Ismail Demirović, koji je učenik petog razreda Osnovne škole Hasan Kaimija.