BH Radio 1
0

Premijera radio-drame "Stubovi društva"

Sarajevo-x.com
U utorak, 24. novembra, u 20 sati na talasima BHR 1 premijerno će biti emitovana radio-drama "Stubovi društva“, autora Emira Zametice.

Drama govori o eksploatatorskoj prirodi realizma, umjetničkog pravca koji nastoji vjerno prikazati stvarnost, o bh.umjetnicima koji bijedu ovog podneblja koriste za vlastitu slavu i zaradu, o pozorištima u kojima drugačiji izričaji nemaju mjesta.

Teatar u BiH funkcioniše kao i sve drugo u ovoj zemlji, tako da se teško može smatrati mjestom sa kojeg će krenuti ozdravljenje bh. društva. Potrebno je više subverzivnosti, a ona se može postići isključivo postupkom. Otvorena kritika tranzicijskog društva u duhu realizma samo potvrđuje postojeće stanje, a u suštini ne može ništa promijeniti.

U radio-drami "Stubovi društva“, rađenoj u produkciji Dramskog programa BHR 1, igraju: Emir Fejzić, Ivana Petrović, Sanela Krsmanović, Adnan Goro, Alen Muratović, Slaven Vidak, Samir Čulić i Belma Turčinhodžić. Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima potpuno je slučajna.